Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Locoburgemeester voorspelt verbetering luchtkwaliteit Nassaukade

29 november 2017, 20.25 uur · Aangepast 29 november 2017, 22.24 uur

De luchtkwaliteit op de Nassaukade is - in tegenstelling tot elders in de stad - vorig jaar verslechterd. Dat komt door de werkzaamheden op en rond het Leidseplein. Maar, stelt de gemeente, ná de herinrichting wordt het ook op de Nassaukade juist schoner.

Dat blijkt uit antwoorden van locoburgemeester Eric van der Burg op vragen van Remine Alberts (SP). Bewoners van de Nassaukade zijn boos omdat veel bussen en taxi's al tijden moeten uitwijken naar hun straat, terwijl het verkeer daar ook nog eens slechter doorstroomt. Deze zomer startte de bewoners een petitie die ruim 500 keer werd ondertekend.

Lees ook: Milieudefensie laat Amsterdammers de luchtkwaliteit controleren

'De situatie op de Nassaukade is vanuit gezondheidskundig oogpunt zorgelijk', schrijft Van der Burg. 'Sinds het project vernieuwing Leidseplein in maart 2016 van start is gegaan is de doorstroming op de Nassaukade verslechterd.' Hij merkt echter op dat de situatie van tijdelijke aard is. 'De verwachting is dat de afronding van werkzaamheden zorgt voor verbetering van de luchtkwaliteit op de Nassaukade.'

'Drukte blijft'
Hoewel de Nassaukade een belangrijke autoweg blijft, wordt wel steeds meer ander vervuilend verkeer geweerd. Zo mogen er straks alleen nog maar schone taxi's naar de standplaats op de Leidsebrug. En de bussen die niet meer door de binnenkort autovrije Marnixstraat mogen en daarom over de Nassaukade zullen rijden, zullen op termijn elektrisch zijn.

Lees ook: Bovag: 'Auto is niet hoofdoorzaak van luchtvervuiling in de stad'

De SP denkt niettemin dat de Nassaukade ook na de herinrichting van het Leidseplein drukker zal zijn dan daarvoor. De partij wil weten wanneer het college met de bewoners gaat communiceren over de toekomst. Van der Burg antwoordt dat dit nog voor het einde van dit jaar zal gebeuren. Er zijn nog een aantal verschillende varianten mogelijk en bewoners zullen hun mening kunnen geven over hun voorkeursvariant, aldus de locoburgemeester.