Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Politie brengt gevlucht gezin onder in kraakpand We Are Here'

1 december 2017, 17.58 uur

Uit nood heeft de politie afgelopen maandag een Soedanese moeder met twee kinderen ondergebracht in het pand dat wordt gekraakt door Wij Zijn Hier. De vrouw is ook uitgeprocedeerd.

Dit schrijft Het Parool. Bij de groep uitgeprocedeerde asielzoekers, die momenteel in Osdorp zit, zou de verbazing groot zijn geweest. Dat er een asielzoeker bij de groep wordt geplaatst gebeurt wel vaker. Maar niet een moeder met kinderen van 7 en 12 jaar oud.

Lees ook: Grimmige sfeer bij ontruiming kraakpand Wij Zijn Hier: één aanhouding

Het gekke is dat het gezinnetje is afgeleverd door de politie, die de voormalige kringloopwinkel waarschijnlijk volgende week weer gaat ontruimen. 

Lees ook: Asielzoekers Wij Zijn Hier moeten 29e kraakpand verlaten

In een reactie aan de krant zegt de politie dat de situatie niet wenselijk is. Maar in dit geval zou er geen andere oplossing zijn. De vrouw had al eerder asiel aangevraagd in Italië. Ze was eerder al opgevangen door het Rode Kruis, de GGD en op het politiebureau bij de IJtunnel. Een woordvoerder van Wij Zijn Hier reageert verbaasd. 'Waarom brengt de politie ze hierheen? Ze weten niet eens hoe wij overleven en hoe de situatie binnen is. Ze accepteren ons niet als vluchteling, maar doen wel een beroep op ons voor de opvang van een gezin', zegt Khalid Jone.

Lees ook: Kraak 30 een feit: We Are Here vluchtelingen verhuizen naar Osdorp

De politie laat weten dat het op dat moment geen keuze had. 'We hebben gekeken welke instanties onderdak kunnen bieden, maar ze wezen allemaal naar elkaar. We zaten vast in de bureaucratie', verklaart Ruben Spong van de politie tegen de krant.

Het gezinnetje wordt bijgestaan door een medewerkster van het Wereldhuis. Maar een opvang voor ze is nog steeds niet gevonden.