Politiek

Paraatheid brandweer in Diemen laag, bezetting opgeschroefd

1 december 2017, 19.27 uur

Anne Sachtleven
Anne Sachtleven

De paraatheid van de Brandweer Amsterdam-Amstelland in onder meer Diemen en Zuidoost is te laag. Daarom neemt de organisatie nu maatregelen. De bezetting in Diemen zal worden vergroot, maar daarvoor moeten er elders brandweerlieden verkassen.

In Diemen is het probleem het grootst. Daar wordt de kazerne voornamelijk gerund door vrijwilligers die gewoon een baan hebben. Daarom is de inzetbaarheid doordeweeks overdag minder. In Zuidoost is een beroepskazerne, daar speelt dit probleem minder. Hier is de paraatheid tijdens de werkweek juist hoog.

In de regio Amsterdam-Amstelland zijn kazernes opgedeeld in vrijwillige bezetting of een 24-uursberoepsbezetting. Dit onderscheid blijkt niet toereikend. De brandweer en de gemeente willen dit nu flexibeler organiseren, zo schrijft loco-burgemeester Eric van der Burg in een brief aan de gemeenteraad. Onderdeel van de flexibelere werkwijze is onder andere dat brandweerlieden, zowel de vrijwilligers als de beroeps, op elke kazerne in de regio inzetbaar kunnen zijn.

In Diemen betekent dit dat er een zogenaamde zespersoonsbezetting komt. Dat houdt wel in dat er mensen op de kazernes IJtunnel en Vredenburglaan worden vrijgemaakt. Er zal, zo staat in de brief, een 'springbezetting' worden ingevoerd. Dat houdt in dat de bezetting afhankelijk van het incident een soort voertuig kiest dat nodig is.

De maatregelen zullen in de komende drie jaar worden uitgevoerd. 'De voorstellen zullen naar verwachting tot weerstand in de organisatie leiden', schrijft Van der Burg.