Amsterdam Wildlife nog steeds iedere week uitverkocht: 'Overtreft onze stoutste dromen'

Al twee jaar draait de film Amsterdam Wildlife in Eye, en nog steeds is hij uitverkocht. Een unicum voor het filmmuseum, en daar zijn makers Martin Melchers en Merel Westrik blij mee.

In hun documentaire laten de stadsecoloog en de programmamaakster de wilde dieren zien die in de stad leven. Ze filmden er flirtende oeverzwaluwen, vechtende vossen en zwevende slechtvalken voor. Inmiddels hebben er 12.000 mensen naar gekeken. Melchers: 'Dat overtreft onze stoutste dromen.'

Lees ook: Meeuwenkuikens, vissende ijsvogels en vossen in film over wilde dieren in Amsterdam

De twee maakten de documentaire met een budget van maar 10.000 euro. Ze lagen met camera's zo klein als een luciferdoosje soms urenlang in de struiken te wachten op een perfect shot van een slechtvalk of stadsvos. 

Met succes, want ook het filmmuseum zelf is trots op de documentaire. Het is de langstlopende film uit hun geschiedenis, zegt programmeur René Wolf. 'Het is heel bijzonder dat hij een constante hoeveelheid publiek trekt. Bij andere populaire films wordt het na een poosje minder, maar bij deze niet.' De reden? 'De film is voor iedereen interessant, voor kinderen van 8, maar ook voor ouderen van 88', zegt Wolf.

Nachtdieren
Melchers en Westrik willen het niet bij deze documentaire houden. Ze zijn nog lang niet uitgekeken op de Amsterdamse natuur en duiken nu het nachtleven in. 'De meeste dieren hebben we nu wel goed in beeld gebracht', zegt Westrik. 'Maar in de nacht zijn er ook nog heel veel bijzondere dieren, die je niet zo snel ziet. 'De uilen in het Vondelpark, de mol die onder de grond leeft, egels in de stadsparken... Die wil ik ook in beeld brengen. En daar hebben we al een nachtcamera voor.'