Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Geen abortuskliniek in de stad: vrouwen moeten uitwijken naar België

5 december 2017, 15.04 uur · Foto: Google StreetView

Door het faillissement van abortuszorgketen Casa, is er op dit moment geen abortuskliniek in de stad. Daardoor moeten sommige ongewenst zwangere vrouwen zelfs uitwijken naar België.

'Dat is afschuwelijk. Voor een vrouw uit het buitenland die echt niet kon wachten met een abortus, hebben we een plek in een kliniek in het Belgische Hasselt geregeld. In Nederland was alles vol', vertelt een medewerker van de Casakliniek in de Sarphatistraat aan Het Parool. Andere vrouwen die gisteren tevergeefs aanklopten werden naar huis gestuurd met telefoonnummers van andere klinieken in Nederland.

'Ze moeten voor zichzelf een plek regelen', zegt de medewerker. De voormalige Oosterparkkliniek is sinds vandaag gesloten, daarom waren zij en haar collega's gisteren vooral bezig met het afbellen van bestaande afspraken. 'Waar ze heen moeten? Daar maken we ons grote zorgen over. De andere klinieken worden na de sluiting van drie klinieken natuurlijk overspoeld.'

31.000 abortussen
Jaarlijks zijn er volgens Het Parool gemiddeld 31.000 abortussen in het land. De helft daarvan vonden plaats in een kliniek van Casa. Er zijn nog acht andere klinieken open na de plotselinge sluiting van de Casaklinieken. Bijvoorbeeld in Utrecht en Heemstede. Maar of zij de extra druk op kunnen vangen, moet nog blijken.

De directe sluiting van de kliniek in de Sarphatistraat kwam voor de werknemers uit het niets. 'We hadden gedacht dat we in elk geval deze week open zouden blijven, maar leveranciers trokken zich terug. Uitzendbureaus wilde niet meer samenwerken en gisteren lag internet er opeens uit', aldus de anonieme medewerker.