Nieuwe getuige zorgt voor opmerkelijke wending in zaak doodgestoken fietsenmaker

Fietsenmaker Temel Kobya is mogelijk door twee daders vermoord en niet door een. Dat is het verhaal van een nieuwe getuige die zich bij het Openbaar Ministerie heeft gemeld.

De getuige en de 38-jarige hoofdverdachte Irfan E. sliepen in de periode na de fatale roofoverval samen op dezelfde cel. S. zou hebben gezegd dat hij Kobya samen met een ander heeft vermoord. 'Deze verklaring is zeer belastend', stelt de officier van justitie. 'Want je zou kunnen opmaken dat er een vooropgezet plan was.'

Lees ook: Familie en buurt in diepe rouw om doodgestoken fietsenmaker

Opvallend is wel dat deze mogelijk mededader eerder zelf een belastende verklaring heeft afgelegd over Irfan E. De verklaring is een belangrijke peiler voor de zaak van het OM. Hij heeft verklaard dat E. naar hem toekwam en dat hij onder het bloed zat. Hij zou hebben gezegd dat hij de fietsenmaker had vermoord en 1250 euro had buitgemaakt.

De advocaat van Irfan S. kreeg gisteravond pas van het bestaan van de nieuwe verklaring te horen. 'Voor hem kwam het als een donderslag bij heldere hemel. Het heeft hem geshockeerd. Zijn reactie zal blijven dat het een leugen is.' De nieuwe verklaring van de celgenoot zal eerst grondig getoetst moet worden. De mogelijke mededader en eerdere getuige is in afwachting daarvan nog niet aangehouden en is zelfs formeel geen verdachte.

Lees ook: Getuige moordzaak Kobya: 'Verdachte zat onder het bloed en gaf moord toe'

Er werden in eerste instantie drie dagen voor de zaak uitgetrokken maar de officier van justitie zei al dat dat niet genoeg is om de zaak te behandelen. Ook de advocaat wil meer tijd om de nieuwe verklaring te bestuderen. De eis zal dus hoogstwaarschijnlijk nog enige tijd op zich laten wachten.