Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Felle strijd tussen gemeente en Saadia A.T. gaat verder in rechtszaal

6 december 2017, 15.51 uur · Aangepast 6 december 2017, 18.18 uur

Morgen vecht voormalig anti-radicaliseringsambtenaar Saadia A.T. voor het eerst haar strafontslag aan voor de rechter. Ze is het niet eens met de manier waarop de gemeente haar eerder dit jaar uit haar functie zette. A.T. zou hebben gefraudeerd met offertes, en er zou sprake zijn van belangenverstrengeling.

Saadia A.T., de programmamanager en volgens sommigen de rechterhand van wijlen burgemeester Van der Laan in het radicaliseringsdossier, werd op 31 augustus op staande voet ontslagen. Ze zou hebben gesjoemeld met facturen en zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling.

'Ik had een goede reden voor ontslag'
Tijdens zijn laatste raadsvergadering zei Van der Laan dat hij overtuigd was van zijn beslissing. 'Als ik iemand voor strafontslag heb voorgedragen, dan heb ik daar een reden voor gehad', zei hij 13 september. 'Als je zelf betrokken bent bij het beoordelen van opdrachten, maar bij die offerte zitten producten die je zelf hebt gemaakt, dan is dat belangenverstrengeling zeker als die persoon (die die offertes heeft ingediend) ook een goede bekende van jou is.'

Lees ook: Ontslagen radicaliseringsambtenaar Saadia A.T. op cover jaarverslag

De burgemeester trok die dag het boetekleed aan, omdat er ten tijde van haar ontslag veel naar buiten komt over de anti-radicaliseringsdienst. De afdeling zou niet goed functioneren en A.T. zou meerdere malen niet goed hebben gehandeld na signalen van jongeren die geronseld zouden worden voor de jihad. 

'Saadia nam radicalisering van mijn zoon niet serieus'
Één van deze voorbeelden is het verhaal van Achraf. Zijn vader Farid zou naar eigen zeggen meerdere malen aan de bel hebben getrokken, voordat zijn zoon naar Syrië vertrok. Farid beschuldigde Saadia A.T. er persoonlijk van hem niet serieus te hebben genomen.

Hij zei toen tegen AT5: 'De politie en de mensen die de burgemeester hierheen heeft gestuurd die hebben hun werk niet gedaan. De politie zegt regel het bij de gemeente, en de gemeente zegt wij wachten op het politieonderzoek.'

'Voormalig jihadist als jongerenwerker'
Later zouden zowel de gemeente als de nationale ombudsman de beschuldigingen van de hand wijzen. Ook worden er wenkbrauwen gefronst nadat bekend wordt dat een voormalig jihadist, Bilal L. is ingezet als jongerenwerker. Én wanneer een 16-jarige jongen die dreigde te radicaliseren voor een stage werd ondergebracht bij een jihadronselaar.

Lees ook: 'Van der Laan draaide geheim anti-radicaliseringsproject'

En dan komt eind oktober Elsevier Weekblad met een groot artikel. Anonieme bronnen beweren dat de gemeente een heimelijke online strategie zou hebben uitgezet, de zogeheten Grijze Campagne. Van der Laan wilde volgens Elsevier in het geheim jongeren beïnvloeden door middel van een vloggende acteur die zou spelen dat hij radicaliseerde. Deze filmpjes zouden op geen enkele manier aan de gemeente te linken zijn. 

De Grijze Campagne
Sprekers in het artikel van Elsevier beweren dat Saadia A.T. het veld moest ruimen om de nooit tot uitvoering gebrachte geheime Grijze Campagne van Van der Laan te verhullen. Dat ze simpelweg geofferd is. Vorige week hield toen nog loco-burgemeester Eric van der Burg vol dat dát niet zo is.

'Aan mevrouw is duidelijk verteld waarom ze strafontslag heeft gekregen, in een krant is het beeld ontstaan dat er relatie was tussen haar ontslag en de grijze campagne. Dat is niet zo, mevrouw heeft iets gedaan wat niet kan. Ze heeft de aanbestedingsregels niet gevolgd, dat is er gebeurd, dat staat nu voor de rechter.'

Lees ook: Stadsbestuur: Nooit geheim anti-radicaliseringsproject gevoerd

Wel of geen salaris
De rechtszaak morgen staat in eerste instantie in het teken van het het per direct stopzetten van Saadia A.T.’s salaris. Aangezien de gemeente deze beslissing zal moeten verdedigen is te verwachten dat er morgen meer duidelijk wordt over hoe A.T. zich verhield tot de rest van de deradicaliseringsdienst.