Advocaat moordzaak Kobya: 'Benieuwd hoe het OM dit gaat draaien'

De verdachte van de moord op fietsenmaker Temel Kobya gelooft niets van het verhaal van de nieuwe getuige. Dat zegt zijn advocaat Yehudi Moszkowicz tegen AT5.

De nieuwe getuige is een oud-celgenoot van Irfan E. Hij zegt dat E. in de gevangenis over de moord heeft gesproken. Hij zou hebben gezegd dat hij de fietsenmaker samen met een ander om het leven bracht. Die mogelijke mededader is echter ook de getuige die eerder belastend over E. verklaarde.

Lees ook: Getuige moordzaak Kobya: 'Verdachte zat onder het bloed en gaf moord toe'

'Hoe het Openbaar Ministerie dat dan nu gaat draaien zie ik graag tegemoet. Er zijn nu ineens twee belastende getuigen, waarvan één eigenlijk als medeverdachte zou moeten worden aangemerkt', aldus Moszkowicz. 'Maar dat doet het Openbaar Ministerie niet. Dat houdt dus in dat het Openbaar Ministerie vindt dat die nieuwe getuige in ieder geval voor de helft niet de waarheid spreekt. Hoe ze dat dan gaan rechtbreien ten opzichte van de verdenking van mijn cliënt, daar ben ik benieuwd naar.'

De oud-celgenoot stapte al ruim een jaar geleden naar de politie. Afgelopen maandag heeft zijn advocaat toestemming gegeven om de verklaring vrij te geven. 'Dat betekent dat de verklaring gisteren ook bij het OM beschikbaar is gekomen. En we willen de verklaring van deze getuige verifiëren', vertelt een woordvoerder van het OM. 

Lees ook: Nieuwe getuige zorgt voor opmerkelijke wending in zaak doodgestoken fietsenmaker

Shock
Irfan E. ontkende de moord vandaag opnieuw. Verder wilde hij niet veel kwijt, omdat hij 's ochtends pas over de nieuwe getuige had gehoord. 'Ik moet bijkomen. Ik ben in shock. Ik kan niet reageren', zei hij desgevraagd tegen de rechter. 

De rechtszaak zou eigenlijk drie dagen duren, maar is vanwege de nieuwe getuige voorlopig stilgelegd.