Cultuur

'Kissing Couple had ook zwart of gay gekund'

6 december 2017, 18.34 uur

AT5
AT5

De oer-Hollandse voorstelling 'Kussend Paar' die sinds vorige week de haven opleukt, is volgens sommigen te wit en hetero.

De tien meter hoge versie van een bekende Delfts blauwe voorstelling is met name bedoeld om forenzen over te halen om via de haven naar hun werk te fietsen, in plaats van de auto te pakken. Maar ook vanaf het water is het kunstwerk goed te zien. Toch vond De Telegraaf twee critici die wat op- en aanmerkingen op Kissing Couple hebben.

Lees ook: Kissing couple van tien meter hoog in Westelijk Havengebied

'De kussende beelden van het boertje en boerinnetje aan het Noordzeekanaal hadden net zo goed in Makkum kunnen staan', zegt Hans Prummel, citybranding-specialist en initiatiefnemer van de Gaykrant. Hij had liever twee kussende mannen of vrouwen gezien, waarvan eentje gekleurd had mogen zijn. 'Het clichébeeld wat nu in de poort van Amsterdam staat, is een zwaktebod. Het vertegenwoordigt niet de vrijplaats Amsterdam.'

Lees ook: Gigantisch kunstwerk krijgt z'n plekje aan het IJ

Volgens Prummel staat de stad - blijkbaar in tegenstelling tot het dorpje Makkum in Friesland - voor diversiteit en is het kunstwerk daarom 'een gemiste kans'. Ook sprak De Telegraaf met Ivette Forster, organisator van Kwaku. Zij zou liever een Surinaams kussend boertje gezien hebben. 'Maar ik verwacht niet dat iemand er de barricaden voor op gaat. Niemand zal zich er heel ernstig aan storen', aldus Forster.