Politie ontslaat ratten en roofvogels

Roofvogels die bij de politie aan de slag gingen om de samenleving te beschermen tegen kwaadaardige drones, zijn nu alweer aan de kant geschoven. Ook ratten in dienst van de politie moeten op zoek naar een nieuwe uitdaging.

De zeearenden waren nog kuikentjes toen de politie ze vorig jaar kocht. Ze werden getraind om drones te onderscheppen. Een jaar later blijkt dat de politie toch liever technische hulpmiddelen inzet in de strijd tegen drones die niet welkom zijn in het luchtruim.

Lees ook: Politie onderzoekt inzet roofvogels tegen terroristische drones

De keren dat de vogels in actie kwamen tijdens oefeningen, deden ze precies wat ze moesten doen. Maar de politie zegt dat de inzet van de arenden duurder bleek dan vooraf ingeschat. Ook bleek de vraag naar hun vaardigheden niet zo groot. Uiteindelijk ontbrak het de menselijke politieagenten ook aan vertrouwen in hun gevleugelde collega's. 'De roofvogels presteerden goed, maar wat als het "echt" is?', vraagt een agent zich af.

Menselijke botresten
Ook de ratten van de politie zijn ontslagen. De speurraten werden getraind om bijvoorbeeld illegaal vuurwerk, nepsigaretten of menselijke botresten te vinden. Ook de ratten konden die klus prima aan, maar de politie had moeite de knaagdieren 'operationeel' te krijgen.

Volgens de politie hebben de ratten 'een goed onderkomen' gevonden. Ook de roofvogels worden ondergebracht op 'een voor hen geschikte locatie waar goede en deskundige verzorging is gegarandeerd'.