Testen Noord/Zuidlijn lopen maand uit: 'Veel ruimte voor oponthoud is er niet'

Eigenlijk zou begin deze maand de testfase van de nieuwe Noord/Zuidlijn afgerond worden. Maar die planning wordt niet gehaald, meldt de gemeente vanochtend. Er is een maand extra nodig.

De gemeente zegt dat de eerste metro's nog steeds gaan rijden op 22 juli 2018. 'Maar veel ruimte voor oponthoud is er niet meer', aldus Pelle de Wit, manager commissioning van de Noord/Zuidlijn.

Lees ook: Gezocht: Duizenden testreizigers voor de Noord/Zuidlijn

Problemen met software van metro's
Nog niet alle testen zijn gedaan en dat komt omdat er geregeld problemen aan het licht kwamen in de testfase. Zo waren er storingen van nieuwe metrostellen, deed het communicatiesysteem tussen metrobestuurders en de verkeersleiders het niet altijd en 'de software die de besturing van de metro’s regelt draait nog niet soepel', vertelt De Wit. 'Bij het bijsturen van de dienstregeling (bijvoorbeeld om vertragingen weg te werken), moet de verkeersleider daarom extra handmatige handelingen uitvoeren en dat is niet gewenst.'

Lees ook: Station Noord bijna af: 'We gaan een nieuwe fase in'

Door de storingen in nieuwe metrostellen moesten soms al rijdende metro's van het GVB bijgeleend worden. Dat was niet altijd mogelijk, omdat die metrostellen ook hard nodig zijn om reizigers te vervoeren op de andere metrolijnen. 'Gevolg is dat een aantal van de testscenario’s nog niet heeft plaatsgevonden.' In de planning van de Noord/Zuidlijn is bewust ruimte ingebouwd voor dit soort tegenvallers. Maar de gemeente moet wel erkennen dat er niet heel veel speling meer is.

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie