Stad

'Schokkend en schandalig': geschrokken reacties op vernieling joods restaurant

7 december 2017, 14.12 uur · Aangepast 7 december 2017, 22.53 uur

Schokkend en schandalig, noemt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) de vernieling van een joods restaurant aan de Amstelveenseweg. Het incident komt vanmiddag nog aan de orde bij de commissie Algemene Zaken. 

Gemeenteraadslid Marianne Poot (VVD) heeft aangekondigd vragen te stellen. Ze noemt het incident waarbij een 29-jarige man vanochtend vernielingen aanrichtte, 'heel erg'. 'Ik wil graag weten van de burgemeester wat er al bekend is over de dader en of er extra alertheid is bij de joodse gebouwen in de stad'.

Lees ook: Man met Palestijnse vlag slaat ruiten joods restaurant in

Het CIDI spreekt van een 'schokkend en schandalig' incident. 'Waarschijnlijk is deze gebeurtenis een reactie op de toespraak van Donald Trump'. De Amerikaanse president erkende gisteravond Jeruzalem als hoofdstad van Israël en verhuist de Amerikaanse ambassade daarnaartoe. Die beslissing ligt politiek erg gevoelig.

'Er wordt misbruik van deze toespraak gemaakt', zegt het CIDI, 'dat is voor ons een bekend verschijnsel'. De organisatie zegt door het incident extra alert te zijn op de beveiliging van joodse instellingen, maar wil niet zeggen hoe precies.

Lees ook: VVD gaat vragen stellen na inslaan ruiten joods restaurant

'Mensen zijn erg geschrokken', zegt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israelietisch Weekblad. Het incident heeft grote indruk op haar gemaakt. 'Je kunt er donder op zeggen dat deze beelden de hele wereld overgaan'.

'Bijzonder spijtig', noemt Ruben Troostwijk het geweld. Hij is voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam. 'Zodra er in het Midden-Oosten iets gebeurt, dan zie je dat hier al snel terug', zegt Troostwijk. 'Israël en Joden worden vaak als synoniem gebruikt, zeker als het tot geweld oproept'.

Ook de Palestijnse ambassadeur in Den Haag, Rawan Sulaiman, is vol afschuw. 'Wij willen ons distantiëren van het misbruiken van Palestina of de Palestijnse vlag voor religieuze of rassenhaat. De Palestijnse strijd is tegen de militaire bezetting van ons land en niet het joodse geloof of Joden waar dan ook.'