Eigenaar belaagd joods restaurant: 'Dit is een vorm van angst zaaien'

'Het is heel heftig, dit komt heel hard binnen', zegt Daniël Baron, één van de eigenaren van het joodse restaurant, waarvan de ruiten vanochtend werden ingeslagen.

Om even voor 11.00 uur sloeg een man met een knuppel de ruiten van het restaurant aan de Amstelveenseweg in. De man had een Palestijnse vlag vast en riep volgens een getuige 'Palestina' en 'Allahu Akbar'. Daarna ging hij het restaurant binnen en pakte daar de Israëlische vlag. 'Dit is een vorm van angst zaaien om daadwerkelijk ergens naar binnen te gaan. Meneer is ook echt binnen geweest, dus dat is heel heftig', vertelt Baron aan AT5.

'Heel erg schrikken'
Hij heeft het vermoeden dat uitspraken van de Amerikaanse president Trump de man tot zijn daad gezet hebben. Gisteren zei Trump dat hij Jeruzalem als hoofdstad van Israël gaat erkennen. 'Dat een besluit vanuit een ander werelddeel overwaait naar Europa, dan wel naar Nederland, dat is wel heel triest. Dat het op deze manier wordt geuit: heel erg schrikken.'

Lees ook: VVD gaat vragen stellen na inslaan ruiten joods restaurant

In totaal sloeg de man vijf ruiten in en beschadigde hij ook de vloer. Barons is nu druk met het opruimen van de bende binnen. 'Ik ben nu nog heel erg bezig met dingen regelen: glas, en toestanden en mensen die bellen. Maar ik denk dat de schrik nog moet komen.' Hij heeft inmiddels met zijn mede-eigenaar besloten dat het restaurant extra beveiligd gaat worden.

Vanavond weer open
'We gaan de ramen dicht laten plakken en we gaan verder waar we gisteren waren gebleven', vertelt Baron. Hij is van plan om vanavond gewoon weer open te gaan. Bij het restaurant zijn al meerdere bloemetjes bezorgd. De reserveringen voor vanavond stromen intussen binnen.

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie