Veel vragen over politieoptreden bij vernieling joods restaurant: 'Agenten hebben juist gehandeld'

Het optreden van de politie bij het geweld tegen een joods restaurant aan de Amstelveenseweg, leidde vanmiddag tot veel vragen op Facebook en Twitter. Veel mensen vragen zich af waarom de twee aanwezige agenten niets deden, terwijl een 29-jarige man met een stuk hout ruiten van het restaurant vernielde.

Volgens een woordvoerder van de politie waren de agenten in afwachting van hun collega's die nog onderweg waren naar het geweldincident.

'Het lijkt op de beelden misschien alsof het allemaal heel lang duurde', zegt de woordvoerder, 'maar de situatie moest eerst worden ingeschat. Er waren verschillende vragen. Had hij alleen een stuk hout bij zich, of ook andere wapens? Was de veiligheid van omstanders of de agenten in het geding? En tussendoor was er ook nog overleg met een politieauto die nog onderweg was'.

Lees ook: Eigenaar belaagd joods restaurant: 'Dit is een vorm van angst zaaien'

Omdat er geen levens in gevaar waren, mochten de agente hun vuurwapen niet trekken, zegt de politiewoordvoerder, laat staan schieten. Uiteindelijk werd de man met pepperspray in het gezicht gespoten. 'En terwijl de een hem afleidde, werd hij door de ander overmeesterd'.

De verdachte zit vast voor geweldpleging.