Start van hoofdcontent

112

nl

Hoofdcommissaris: Vlaggenzwaaiende vandaal is buitenlander met tijdelijke verblijfsstatus

7 december 2017, 16.33 uur · Aangepast 7 december 2017, 16.46 uur

De 29-jarige man die vanochtend de ruiten van een koosjer restaurant aan de Amstelveenseweg vernielde, is een buitenlander die tijdelijk in Nederland verblijft.

'Het is iemand met een buitenlandse nationaliteit, die op een tijdelijke verblijfstitel in Nederland aanwezig is', zegt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg in Het Verhoor. De politiebaas wil niet zeggen of dat betekent dat het om een vluchteling gaat.

Lees ook: Man met Palestijnse vlag slaat ruiten joods restaurant in

Ook over het motief doet Aalbersberg nog geen uitspraken. 'Hij wordt vanmiddag verhoord en dan zullen we ook verder weten wat zijn achtergronden zijn, wat is de reden? Was de man verward, of bedoelde hij iets, was het concreet op dit restaurant, was het een boodschap, allemaal vragen die wij onderzoeken. En voor ons is van belang op dit moment, in dit spanningsveld, vanuit de feiten te kijken en daarbij te blijven.'

Pepperspray
Hij begrijpt de kritiek op het optreden van de agenten die niet meteen tot aanhouding overgingen. 'Onze collega's waren binnen twee minuten ter plaatse', zegt Aalbersberg. Maar ze maakten voor hun eigen veiligheid wel eerst een inschatting van de situatie en welk geweld proportioneel is. De man werd uiteindelijk met behulp van pepperspray overmeesterd. 'Als hij een wapen had, dan was er totaal anders ingegrepen.'

Lees ook: Eigenaar belaagd joods restaurant: 'Dit is een vorm van angst zaaien'

Aalbersberg durft niet te zeggen of het incident te maken heeft met de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, waar veel mensen boos over zijn omdat dit het conflict tussen Palestina en Israël alleen maar opstookt. Wel zegt de hoofdcommissaris dat alles wat er in de wereld gebeurt, direct zijn effect heeft op Amsterdam.

Onlangs werd de fysieke politiebeveiliging bij joodse scholen en instellingen in de stad vervangen door camera's. Volgens Aalbersberg blijft de politie constant de afweging maken welke beveiliging er nodig is en wordt er ook niet over alle vormen van beveiliging gecommuniceerd.