Politiebond wil meer personeel en vroegpensioen: 'Water staat ons aan de lippen'

Honderden Amsterdamse politieagenten legden vandaag twee uur lang het werk neer om aandacht te vragen voor betere werkomstandigheden. Ze zijn boos over de steeds verder opschuivende pensioenleeftijd en arbeidsomstandigheden. 'Het water staat ons aan de lippen', zegt wijkagent Tjako Drenth.

Drenth werkt al 35 jaar voor de Amsterdamse politie en is nu wijkagent in De Pijp. Volgens hem is er veel veranderd tijdens zijn loopbaan. 'De criminaliteit is groter geworden. Radicalisering is iets waar we vroeger nooit mee te maken hadden maar is nu een dagelijks onderwerp', vertelt hij.

Water aan de lippen
Volgens Drenth voert de politie een veel te grote taak uit met veel te weinig mensen. 'Ik stam uit een tijd waarin je met veel mensen de problemen wijkgericht kon aanpakken. Nu staat het water ons aan de lippen.'

Ook de als maar opschuivende pensioenleeftijd stuit op weerstand bij veel agenten. 'Je kan niet tot je 68e achter boeven aan rennen', meent de vakbond. Drenth beaamt dat: 'Is het efficiënt om iemand tot 67 jaar bijna kunstmatig bij de politie te houden terwijl er aan de onderkant mensen staan te trappelen', vraagt hij zich hardop af. 

Meer investeringen
Er werd vandaag gestaakt omdat de mogelijkheid om vervroegd met pensioen te gaan wegbezuinigd dreigt te worden. De Nederlandse Politiebond pleit naast meer personeel en vroegpensioen ook voor betere wapenuitrusting, investering in training en opleiding en ICT vernieuwing.