Stad

Amsterdam gaat dikke Engelse kinderen helpen

7 december 2017, 20.27 uur

Amsterdam is de enige Europese stad waar het aantal kinderen met obesitas de afgelopen vijf jaar is gedaald. Minder obesitaspatiënten, dat willen ze in Londen ook wel. Wethouder Eric van der Burg (zorg, welzijn en sport) vloog vandaag over naar Engeland om er over te spreken.

Tussen 2012 en 2015 is het aantal kinderen met obesitas in de stad met twaalf procent gedaald, van 27.000 naar 24.500. En dat lukt maar weinig Westerse steden. De resultaten zijn mede te danken aan de 'Aanpak Gezond Gewicht' van de gemeente. Die aanpak zou er voor moeten zorgen dat alle kinderen in 2033 een gezond gewicht hebben.

Tal van maatregelen
Onderdeel van de aanpak is bijvoorbeeld het gezonder maken van schoolkantines en een verbod voor ongezonde bedrijven om een gemeentelijk sportevenement te sponseren. Ook werden er door de hele stad watertappunten geplaatst zodat kinderen van de frisdrank af zouden blijven.

Lees ook: Gemeente wil kinderen laten afvallen met watertappunten

De aanpak kwam er toen duidelijk werd dat 27.000 kinderen, 21 procent van alle kinderen, in de stad obesitas hadden. Landelijk was dat 13 procent. Deze 'obesitasepidemie' moest volgens wethouder Van der Burg worden gestopt. Die aanpak lijkt dus zijn vruchten af te werpen, en trekt nu zelfs internationale aandacht.

The number of obese children between 7-11 years old is on the up.
Should we be taking a leaf out of Amsterdam’s book? It’s the only city in Europe to have reduced obesity in the last 5 years. pic.twitter.com/sZQ16kSjJR

— BBC Breakfast (@BBCBreakfast) December 7, 2017

Lees ook: Veel kinderen in de stad gevaarlijk dik

Of er in Londen een soortgelijke aanpak komt is nog onduidelijk. De wethouder heeft vandaag in ieder geval de Amsterdamse manier van werken uitgelegd.