Start van hoofdcontent

Stad

nl

Een operatie de oplossing van obesitas?: 'Geweldig om mensen hun leven terug te geven'

9 december 2017, 10.31 uur · Aangepast 9 december 2017, 13.27 uur

Sonja Bakker, crash diëten, Personal Body Plan, The Green Happiness. Zomaar wat manieren die tegenwoordig aangegrepen worden om de overtollige kilo’s kwijt te raken. Voor wie dit allemaal niet meer werkt, ten einde raad is of zelfs lijdt aan obesitas en mogelijk bijkomende ziektes, kan de gastric bypass, oftewel een maagomleiding, uitkomst bieden. Bij MC Slotervaart worden de meeste maagomleidingen in Nederland uitgevoerd.

Afgelopen jaar waren dat er 1200. In 2017 worden het er nog eens 200 meer. En de resultaten mogen er wezen: bijna 90 procent van de patiënten verliest vijftig procent of meer van zijn overgewicht binnen één jaar na de operatie. ‘Die mensen die al jaren struggelen met het overgewicht, zo fors te zien afvallen, waardoor ze opeens weer een onderdeel worden van de samenleving, dat is wel echt geweldig. Om mensen eigenlijk het leven terug te kunnen geven’, zegt chirurg Sjoerd Bruin.

BMI
Voor een gastric bypass kom je niet zomaar in aanmerking. Patiënten moeten een BMI (Body Mass Index) van 40 of 35 of meer en daarbij aandoeningen die met het ernstig overgewicht in verband staan. BMI is een index en geeft de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weer. Zo kan er worden aangetoond of er sprake is van overgewicht, ondergewicht of natuurlijk een gezond gewicht. 

Ondanks dat het aantal mensen mensen met overgewicht stagneert, zijn de zorgen nog groot. Uit de laatste cijfers blijkt namelijk dat bijna 55 procent van de bewoners van Zuidoost vorig jaar overgewicht had. In Noord woog bijna de helft dat jaar te veel. in Nieuw-West ruim 45 procent. De cijfers in het Centrum waren veel beter: daar lag het percentage op net geen 29 procent. Voor Zuid was dat een procent hoger.

Ziektes door overgewicht
Overgewicht gaat vaak gepaard met bijkomende ziektes. De meest voorkomende zijn een te hoge bloeddruk en suikerziekte type 2. Ook Jacqueline Baay had hier last van. 'Toen ik dat hoorde dacht ik wel even: 'ik?', vertelt ze. 'Begin dit jaar ging ik op dieet. Alleen viel ik geen gram af. De suikerziekte verklaarde dat.'

De gastric bypass lijkt een makkelijke uitweg. 'Er zijn veel mensen die zeggen dat dit de weg is van de minste weerstand. Ik zie dat juist anders. De stap om je te laten opereren is in mijn ogen moeilijker dan doorgaan in je oude patroon’, vindt Bruin. De operatie is zeker niet het wondermiddel tegen overgewicht. 

Preventie hard nodig
Het MC Slotervaart vindt dat de overheid veel meer moet doen aan de preventieve kant. 'Er moet hard gewerkt worden om ervoor te zorgen dat overgewicht niet een nog groter probleem wordt dan het nu al is. Dan heb ik het over simpele acties zoals het verwijderen van frisdrankautomaten op scholen en het leren van kinderen om gezond te eten', zegt Bruin.

Momenteel wordt slechts drie procent van de mensen met overgewicht in Nederland geopereerd. 'Dat betekent dus dat er een enorme groep is die nog in aanmerking kan komen voor een operatie. En die groep groeit steeds meer', waarschuwt Bruin.

AT5 volgde Jacqueline Baay voor, tijdens en na haar operatie. Het hele verhaal van haar is te zien op ons YouTube-kanaal.