Stad

Nieuwe app moet herhaling van etnisch profileren voorkomen

12 december 2017, 11.19 uur

De politie heeft een nieuwe app gelanceerd om etnisch profilering door agenten tegen te gaan. Die gaat niet voorkomen dat Amsterdammers onterecht staande gehouden worden op basis van hun huidskleur, maar misschien wel hoe vaak dat gebeurt.

Het gaat nog om een proef, meldt de NOS. Op de app kunnen agenten kijken of een auto de afgelopen maanden al vaker staande is gehouden en of daarbij iets verdachts is aangetroffen. 'Dat kan belangrijke informatie zijn voor de keuze om deze auto wel of niet te controleren', zegt Peter Slort, portefeuillehouder diversiteit bij de politie, tegen de omroep.

Lees ook: Scholieren naar theatervoorstelling over etnisch profileren: 'Fuck the police'

De proef begint waarschijnlijk in februari. Met name in de grote steden gaan agenten experimenteren met het programmaatje. Ook zijn er nieuwe richtlijnen opgesteld waarin agenten uitgelegd krijgen dat ze niet te snel mogen oordelen en bewust moeten zijn van hun eigen vooroordelen.

Lees ook: Politie breidt app uit om etnisch profileren in kaart te brengen

Vorig jaar ontstond er veel aandacht voor etnisch profileren toen rapper Typhoon staande werd gehouden. Ook oud-Ajacied Kenneth Vermeer werd slachtoffer.