Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sjonny W. voor rechter voor moord op drie vrouwen

14 december 2017, 12.20 uur · Aangepast 14 december 2017, 14.53 uur

Sjonny W., de 45-jarige Amsterdammer die verdachte is in drie moordzaken, staat vandaag weer voor de rechter. Mogelijk worden tijdens de pro-formazitting voor het eerst meer bekend over de moord op prostituee Monique Roossien, een cold case uit 2003 waar W. pas sinds vorige maand aan gelinkt wordt.

Het levenloze lichaam van de 26-jarige vrouw uit Groningen werd destijds gedumpt aan de rand van het IJmeer. Haar familie durfde al niet meer te hopen op een doorbraak in de moordzaak, maar nu is veertien jaar later via een DNA-spoor toch een verdachte gevonden.  

'Ik wist niet wat ik hoorde', zei Linda Roossien, het zusje van het slachtoffer, tegen De Telegraaf. 'Er is mij altijd door de politie verteld dat het een ongelooflijk lastig onderzoek was. Ik heb me er vrij snel bij neergelegd dat de kans op een arrestatie nihil zou zijn.' 

Lees ook: Sjonny W. kan zich weinig van laatste avond met verdwenen Sabrina herinneren

Lichaam Sabrina nog niet gevonden
Sjonny W. zit sinds eind juni in voorarrest. Hij werd in eerste instantie opgepakt in de verdwijningszaak van de Amsterdamse Sabrina Oosterbeek (op de foto). Het Openbaar Ministerie denkt dat hij haar heeft vermoord en haar lichaam heeft verborgen. De 30-jarige Sabrina werd in de nacht van 7 op 8 maart voor het laatst gezien op haar fiets in de Bijlmer. Haar lichaam is nog altijd niet gevonden.

Sjonny heeft verklaard dat hij op de avond van haar verdwijning met Sabrina drugs heeft gebruikt en seks heeft gehad. Ook heeft hij toegegeven haar fiets te hebben gekocht. Door het drugsgebruik kan hij zich alleen niet goed meer herinneren hoe het is gegaan met de fiets of hoe de avond verder is verlopen. 

Lichaam in stukken in vuilniszakken
W. werd dit jaar ook de verdachte in een gruwelijke moordzaak in 2004, ook in Zuidoost. Het lichaam van de Roemeense prostituee Mirela Mos werd daar in stukken in vuilniszakken gevonden onder een boom. Op één van die zakken is mogelijk een DNA-spoor van W. gevonden. 

Tijdens de eerste pro-formazitting in oktober beriep W. zich op zijn zwijgrecht. Volgens zijn advocaat is er geen bewijs dat W. de moorden op Sabrina Oosterbeek en Mirela Mos heeft gepleegd. 'Het OM redeneert volgens de regel 1+1=3. De zaken worden met kunst- en vliegwerk aan elkaar verbonden', zei raadsman Maarten Pijnenburg op de vorige zitting.

Lees ook: Verdachte moord Sabrina Oosterbeek ook verdacht van tweede gruwelijke moord in Zuidoost

Zelfmoordpoging
Volgens De Telegraaf heeft Sjonny W. eind november een zelfmoordpoging gedaan in zijn cel in de gevangenis van Zaanstad. 

Verslaggever Tessa Neijland twittert vanuit de rechtszaal: