Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Amsterdamse files kosten bedrijfsleven jaarlijks 18,6 miljoen euro

15 december 2017, 09.01 uur

Het Nederlandse bedrijfsleven verliest ieder jaar 18,6 miljoen euro aan tijd door files in Amsterdam. Gemiddeld zitten chauffeurs van bedrijfswagens dagelijks 26 minuten langer achter het stuur.

Dat blijkt uit onderzoek van TomTom Telematics, dat gebruikmaakt van een database van 14 biljoen reistijdmetingen. Uit berekeningen blijkt dat de reistijd door de Amsterdamse files gemiddeld met 22 procent wordt verlengd.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat bedrijven in en rond Amsterdam in totaal over 20.960 vrachtwagens en bestelbusjes beschikken. Per voertuig betekent dat 3,81 euro aan verloren uren. Uitgaande van vijf werkdagen vertaalt dat zich naar een schadepost van 18,6 miljoen euro per jaar.

De schadepost in Amsterdam is van alle steden in Nederland veruit het hoogst. De files rond Den Haag bezorgen het lokale bedrijfsleven een schade van 15,3 miljoen euro per jaar, gevolgd door Breda waar het verlies oploopt naar een kleine 10 miljoen euro per jaar.

Gemiddeld kosten de files in de top 10 steden met het drukste verkeer het Nederlands bedrijfsleven 77,8 miljoen euro op jaarbasis.