Stad

NL
V

Laatste verdachte ontvoering Insiya wordt vrijgelaten

15 december 2017, 13.07 uur

De voorlopige hechtenis van de laatste verdachte van de ontvoering van de peuter Insiya die nog vastzit, wordt op 18 december opgeheven. De rechtbank heeft dat vanochtend besloten.

Insiya Hemani werd ruim een jaar geleden, op 29 september 2016, uit de woning van haar oma in de Watergraafsmeer ontvoerd. Insiya werd daarna het land uit gesmokkeld en woont sindsdien bij haar vader in India. Vermoed wordt dat hij opdracht gegeven heeft voor de ontvoering van zijn kind.

Lees ook: India levert vader ontvoerde Insiya niet uit aan Nederland

Reispapieren inleveren
De laatste verdachte die nog vastzit in de zaak kreeg vandaag te horen dat hij wordt vrijgelaten. Het gaat om een man met de Amerikaanse nationaliteit. Bij de ontvoering van de peuter raakte hij zelf gewond, nadat hij door buurtbewoners getackeld werd. De rechter oordeelde dat hij wel verdacht blijft en dat hij zijn reispapieren moet inleveren. Na het schorsen van zijn voorlopige hechtenis moet hij zich iedere week melden bij de reclassering.

Lees ook: Moeder ontvoerde Insiya kreeg eisenpakket van ex: 'Ernstige afpersing'

De rechter oordeelde daarnaast dat het Openbaar Ministerie nog niet genoeg gedaan heeft om drie mensen in de zaak te horen. In de komende vier weken moet het OM verzoeken indienen om onder andere de vader van Insiya vanuit India te horen. Ook de andere twee getuigen zitten in het buitenland.

Start rechtszaak uitgesteld
Het OM wilde dat de ontvoeringszaak in juni van het komend jaar inhoudelijk behandeld zou worden. Maar de rechtbank heeft gezegd dat die datum onhaalbaar is. Wanneer er wel begonnen wordt is nog niet duidelijk. Naast de Amerikaanse verdachte zijn er nog vier andere verdachten in de zaak.

Lees ook: Rutte sprak met Modi over ontvoering 3-jarige Insiya

De moeder van Insiya, Nadia Rashid, was vanochtend ook bij de zitting aanwezig. Zij heeft haar dochter sinds de ontvoering niet meer gezien. 29 september van dit jaar demonstreerde zij nog op de Dam. 'Ik ga net zo lang door tot dat ze terug is', vertelde ze toen.