Start van hoofdcontent

Stad

nl

Paaltjes moeten taxi's weren uit Nieuwmarktbuurt, maar daar is niet iedereen blij mee

16 december 2017, 18.50 uur

Bewoners van de Nieuwmarktbuurt worden gek van de taxi's die rondrijden op zoek naar passagiers. Vanaf volgend jaar komen er paaltjes in de buurt die de taxi's moeten weren. Maar niet iedereen is het eens met die oplossing.

Al ruim een jaar telt Jet, bewoonster van de Korte Koningsstraat, iedere avond hoeveel taxi's er langs haar raam rijden. 'Ik tel vanaf zes uur 's avonds', zegt ze. 'En ik ga vaak laat naar bed. De taxi's rijden tot half vier 's nachts rond.' En dat zijn er veel: op een rustige avond gaat het al om tientallen per uur.

25.000 auto's
Jet is dus zeker voorstander van de paaltjes in de buurt, die vanaf maart iedere avond uit de grond omhoog komen. Toch is niet iedereen daar blij mee. Want als de taxi's wegblijven uit de straat van Jet, betekent dat dat ze naar alternatieve routes moeten zoeken.

Bewoners van de Valkenburgerstraat zijn daarom bang dat het bij hen voor de deur nóg drukker wordt. 'Wij zijn helemaal niet blij met deze maatregel', zegt Jan Hoedemaker, die aan de straat woont. 'Er gaan al 25.000 auto's per dag door de straat. Er zijn hier taxi's die de weg blokkeren, er is heel veel lawaai 's nachts. Werkelijk niemand slaapt hier met de ramen open.'

'Alles geprobeerd'
Daarom zijn de bewoners al jaren op zoek naar een oplossing. Tot nu toe had dat geen resultaat, en de nieuwe paaltjes dreigen het probleem zelfs groter te maken. 'We hebben hier alles geprobeerd, we zijn echt moedeloos aan het worden.'

Of de maatregel de overlast op de Valkenburgerstraat inderdaad zal verergeren, blijkt volgend jaar. 

AT5