112

NL
V

Ministers en burgemeester naar Chanoeka-viering in Rivierenbuurt

17 december 2017, 10.54 uur · Aangepast 17 december 2017, 16.20 uur · Foto: Archief / Flickr

Een zware delegatie van de regering zal vanavond een grote Chanoeka-viering in de Rivierenbuurt bijwonen. Ook de waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zal aanwezig zijn.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en vice-premier Carola Schouten zullen naar het Scheldeplein komen om bij de viering te zijn. De Joodse gemeenschap heeft ook lokale zwaargewichten uitgenodigd om hen te bedanken voor hun hulp bij de bescherming van de Joodse instellingen in de stad.

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg en luitenant-generaal Harry van den Brink van de Marechaussee zullen een kristallen menora in ontvangst nemen. 'We wilden iets terug doen', zegt rabbijn Yanki Jacobs van de Joodse studentenorganisatie Chabad on Campus. 'Manschappen van de beide organisaties zorgen ervoor dat wij ons veilig voelen bij bijeenkomsten als deze.' De bijeenkomst zal om 18.00 uur beginnen. 

Lees ook: Eigenaar belaagd joods restaurant: 'Dit is een vorm van angst zaaien'

Statement na vernieling restaurant
Minister Grapperhaus zei eerder deze week een statement te willen maken na de vernieling van een koosjer restaurant aan de Amstelveenseweg. Deze week beantwoorde hij nog vragen van Kamerleden over de afhandeling van het incident.

Grapperhaus wilde niet ingaan op de zaak, om de rechtsgang niet te verstoren. Hij wilde alleen kwijt dat goed is gekeken of de dader verder nog gevaarlijk is.

Lees ook: Advocaat vandaal joods restaurant: 'Hij wilde aandacht vragen voor situatie Palestina'