Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Grapperhaus tijdens joodse viering: Incident met restaurant 'onvoorstelbaar pijnlijk'

18 december 2017, 00.11 uur · Aangepast 18 december 2017, 00.47 uur

Het waren niet de minsten die zondagavond op het Scheldeplein in de Rivierenbuurt waren opgetrommeld voor de chanoeka-viering. De eerste kaarsen werden aangestoken door hoofdcommissaris van de politie Pieter-Jaap Aalbersberg en luitenant-generaal Harry van den Brink van de Marechaussee. Het incident bij het joodse restaurant liep als een rode draad door de avond.

Onder de aanwezigen waren ook minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus, vice-premier Carola Schouten en waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen. Het incident waarbij de ruiten van een joods restaurant werden vernield aan de Amstelveenseweg, kwam tijdens de viering vaak ter sprake.  'De joodse gemeenschap hoort al vier eeuwen tot de gemeenschap van deze stad, hoort bij deze stad. Deze week sprak ik met vertegenwoordigers van joodse organisaties. En ik het met hen vooral gehad over de enorme onrust die in uw gemeenschap leeft', zei Van Aartsen in een toespraak op het Scheldeplein. 'U kunt op mij als uw waarnemend burgemeester rekenen.'

Lees ook: Eigenaar belaagd joods restaurant: 'Dit is een vorm van angst zaaien'

Ook in de toespraak van minister Grapperhaus kwam de gebeurtenis ter sprake. 'Ik begrijp dat het voor velen van u een enorme schrik was wat er tien dagen geleden gebeurde met het joodse restaurant. Ik zag de beelden en vond het een onvoorstelbaar pijnlijke ervaring anno 2017', zegt de minister tijdens zijn toespraak. 'Ik wilde m'n solidariteit betuigen met de joodse gemeenschap na dat akelige incident van een paar weken gelden. Ik wilde heel duidelijk laten blijken dat hun veiligheid nog altijd een hele belangrijke prioriteit is voor mij', voegt de minister voor de camera van AT5 hier aan toe. 

Lees ook: 'Schokkend en schandalig': geschrokken reacties op vernieling joods restaurant

'We moeten het nooit normaal blijven vinden in dit land dat er beveiliging nodig is voor scholen en gebedshuizen. Dat signaal willen we ook hiermee afgeven. In vrijheid je geloof kunnen beleiden is één van de kernwaarden van onze samenleving', zegt vice-premier Schouten.

Lees ook: Locatieverbod voor man die joods restaurant vernielde

'Het feit dat de hoofdcommissaris en de luitenant-generaal ons helpen en steunen met hun manschappen is geweldig. Maar dat het nodig is, is in- en intriest', voegt opperrabbijn Binyomin Jacobs hier aan toe.