Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verloskundigen houden protestactie bij AMC

18 december 2017, 10.36 uur · Aangepast 18 december 2017, 18.25 uur

Een afvaardiging van EVAA (Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland) houdt sinds gisteren een protestactie voor de deur bij het AMC. De verloskundigen zijn boos, omdat ze vinden dat er te weinig ruimte is voor Vrouwenklinieken binnen de fusieplannen van het AMC en VUmc.

De partijen zijn al jaren in gesprek over deze Vrouwenklinieken binnen de fuserende ziekenhuizen. EVAA wil dat vrouwen tijdens de zwangerschap minder worden doorverwezen naar verschillende zorgverleners. De vrouwen krijgen in een Vrouwenkliniek persoonlijke begeleiding van één verloskundige. Daarvoor moeten twee nieuwe bevalcentra worden gecreëerd, waar de nieuwe manier van werken kan worden geïntroduceerd.

Volgens EVAA wordt er door de directie van VUmc en AMC plotseling prioriteit gegeven aan andere zaken. In een open brief dreigen de verloskundigen met een kort geding.

Sinds gisteren hebben de verloskundigen een tent neergezet tegenover het helikopterveld bij het AMC. In de tent zijn ook zwangere vrouwen, die hun steun betuigen aan EVAA. Tot en met morgenavond organiseert EVAA allerlei evenementen in en rondom de tent.

Reactie
Bestuurders Hans Romijn (AMC) en Wouter Bos (VUmc) laten in een reactie op de open brief weten dat zij te maken hebben met meerdere verantwoordelijkheden. Ze geven aan dat ze graag willen samenwerken met EVAA om de kwaliteit van de geboortezorg te verbeteren, maar dat zij nu prioriteit geven aan het verbouwen van het opvangcentrum voor zwangere vrouwen die 'hoog-complexe zorg' nodig hebben (ziekte bij zwangerschap en te vroeg geboren kinderen).

Romijn en Bos schrijven wel dat zij in gesprek willen over een 'groeimodel' dat zij EVAA willen aanbieden. Daarin zou al gestart kunnen worden met innovatieve zorg, ondanks dat er nog geen nieuwe ruimte is. Er wordt dan toegewerkt naar een geboortecentrum in volle omvang, dat in 2022 af zou moeten zijn.