Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Nieuw kantoor Europees Medicijnagentschap moet april 2019 klaar zijn'

18 december 2017, 17.58 uur · Aangepast 18 december 2017, 18.35 uur · Foto: Wikimedia

Het nieuwe kantoor van het Europees Medicijnagentschap (EMA) op de Zuidas moet opgeleverd worden op 30 april 2019. Bouwbedrijven Dura Vermeer en Züblin strijden nog om het binnenslepen van de opdracht.

Beide bedrijven zijn al actief in Amsterdam, zo schrijft Het Parool. Zo is Dura Vermeer verantwoordelijk voor het Pontsteigergebouw en Züblin voor de Y-towers in Noord. Aanvankelijk deden zes partijen mee in de strijd. 

Lees ook: Prestigieus Medicijnagentschap komt naar Amsterdam

In maart 2018 wordt bekend gemaakt welk bedrijf het nieuwe EMA-kantoor, dat eerst gevestigd was in Londen, uiteindelijk bouwt. De partij die de opdracht binnensleept, is niet alleen verantwoordelijk voor de bouw maar verzorgt de komende twintig jaar ook het onderhoud. Rond die datum gaat meteen ook de eerste paal de grond in.  

Haalbaar
Het eerste gedeelte van het kantoor voor het prestigieuze Medicijnagentschap moet na elf maanden klaar zijn. 'Dat is haalbaar', stelt een voorlichter van het Rijksvastgoedbedrijf in Het Parool. Toch duurt de bouw nu al langer dan gepland: in eerste instantie moest het EMA-kantoor 1 april 2019 al opgeleverd worden. 

Lees ook: Medicijnagentschap komt naar Amsterdam: 'Stad wordt nog drukker en duurder'

De eerste medewerkers komen in 2018 al naar Amsterdam. De rest volgt begin 2019 en zal dan in een tijdelijke kantoorruimte werken totdat het tweede gedeelte van het gebouw aan het einde van dat jaar is opgeleverd. 

Hoeveel de bouw gaat kosten, hangt onder meer af van de onderhandelingen. Experts verwachten dat het bedrag rond de 100 à 200 miljoen euro ligt. 

Lees ook: 900 medewerkers van medicijnagentschap krijgen hulp bij vinden woning