Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drie rechters buigen zich over zaak joods restaurant

18 december 2017, 21.03 uur · Aangepast 19 december 2017, 12.44 uur · Foto: AT5

De rechtszaak over het incident bij het joodse restaurant wordt woensdag door een meervoudige kamer behandeld. Dat bevestigt de rechtbank aan AT5. Aanvankelijk zou alleen de politierechter hierover oordelen.

'Maar de rechter heeft geoordeeld dat dit zich niet voor een eenvoudige zaak leent', aldus een woordvoerder van de rechtbank. De reden hiervoor kan hij niet geven 'omdat de rechter dan vooringenomen zou zijn'. Wel is bekend dat bij meervoudige zaken hogere straffen kunnen worden opgelegd. 

Omdat het woensdag een meervoudige zaak betreft, gaan drie rechters zich over de de zaak buigen. 'Voor ons is het enige verschil dat we dan pas de uitspraak over twee weken horen', aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). 

Lees ook: Joodse gemeenschap verontrust na incident Israëlisch restaurant

'Mijn cliënt is blij dat de rechtbank serieus naar deze zaak gaat kijken. Op een meer serieuze manier dan het Openbaar Ministerie heeft gedaan', zo zegt advocaat Herman Loonstein tegen De Telegraaf

Knuppel
Begin deze maand werden de ramen van het joodse restaurant met een knuppel ingeslagen. Een 29-jarige man uit Syrië is verdachte in de zaak. Hij zou tijdens de actie 'Palestina' en 'Allahu Akbar' hebben geroepen. 

Lees ook: Locatieverbod voor man die joods restaurant vernielde

Waarom de man tot zijn actie kwam is niet duidelijk. Wel is er momenteel veel onrust in het Midden-Oosten nadat de Amerikaanse president Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkende.

Vraagtekens
Er zijn vraagtekens gezet bij het handelen van het OM in deze zaak, omdat de Syriër na twee dagen werd vrijgelaten. De man kon op basis van de verdenking van diefstal en vernieling niet langer worden vastgehouden, meldt het Openbaar Ministerie. 'Hij had ook geen strafblad', weet een woordvoerder.

Anderzijds heeft het OM aangegeven een klacht in te gaan dienen tegen advocaat Loonstein, omdat hij informatie uit het onderzoek naar de verdachte openbaar maakte via Twitter. Een woordvoerder noemde het delen van deze informatie 'ongepast' is 'en daarom klachtwaardig'.