Politiek

Tweede Kamer boos op NS om 'valsspelen' met zitplaatsen in hsl

19 december 2017, 11.23 uur · Foto: Flickr.com / Arend Jan Wonink (Archieffoto)

Whatsapp

Verschillende Tweede Kamerleden reageren onaangenaam verrast op de onthulling van De Telegraaf over de kans op een zitplaats in hogesnelheidstreinen.

Die kans moet namelijk 96,5 procent zijn. Tot nu toe heeft de NS al twee keer de gestelde norm gemist, wat vorig jaar een boete van 1,25 miljoen euro opleverde. Bij een derde boete loopt de NS zelfs het risico dat een concurrent de hsl-lijnen mag exploiteren.

Lees ook: 'Komst sneltrein tussen Amsterdam en Londen uitgesteld'

Een derde boete is de NS handig ontlopen door een nieuwe rekenmethode, onthulde De Telegraaf gisteren. Door niet te kijken naar de drukste trein in de spits, maar het gemiddelde van twaalf treinen op verschillende trajecten, komt de NS opeens op een percentage van 97 procent waar het voorheen op 87,6 procent bleef steken.

Schandalig
De VVD, het CDA en de PVV willen nu opheldering van het kabinet. 'De NS maakt zich meer zorgen over het al dan niet krijgen van een boete dan dat ze zich zorgen maken over fatsoenlijke zitplaatsen', zegt CDA-Kamerlid Mustafa Ahmaouch tegen de krant. Zijn collega Roy van Aalst (PVV) noemt het schandalig. 'Valsspelen betekent normaal gesproken diskwalificatie, maar blijkbaar houden de D66-staatssecretaris en D66-directeur bij de NS elkaar hier de hand boven het hoofd.'

Whatsapp