Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Verdachte vernieling kosher restaurant 'is een vulkaan die op uitbarsten staat'

20 december 2017, 15.38 uur · Aangepast 11 juli 2018, 19.50 uur · Foto: AT5

De 29-jarige Saleh A., die wordt verdacht van het vernielen van een ruit en het stelen van een vlaggenstok bij het koosjere restaurant Hacarmel aan de Amstelveenseweg, is naar eigen zeggen 'een vulkaan die op uitbarsten staat'.

Dat zei hij vanmiddag tegen de meervoudige kamer. Omdat het volgens de rechtbank "geen zaak van eenvoudige aard" is, is besloten A. zich niet voor de politierechter, maar voor de meervoudige kamer te laten verantwoorden. 

De vergelijking met de actieve vulkaan maakte A. in gesprekken met de reclassering, bevestigt hij tegenover de rechtbank. Gevraagd naar de reden voor zijn korte lontje verwijst hij naar zijn traumatische kindertijd in Syrië.

Lees ook: Man met Palestijnse vlag slaat ruiten joods restaurant in

'Trump maakt mij boos'
Een beëdigd tolk vertaalt de woorden van de rechtbank en de verdachte, maar kan niet voorkomen dat de rechtbank regelmatig moeite heeft met het interpreteren van zijn verklaringen. 

Wat wel duidelijk wordt, is dat hij geen fan is van de Amerikaanse president. 'Ik ben een paar jaar geleden naar Nederland gekomen voor papieren, maar Trump heeft mij boos gemaakt.' Een duidelijke verklaring blijft achterwege, maar hij benadrukt wel dat hij aandacht wil voor de Palestijnse zaak. 

Volgens de reclassering is er nog veel onduidelijk over de psychische gesteldheid van de verdachte, wat het inschatten van de kans op herhaling moeilijk maakt. Extra onderzoek is daarom raadzaam, al heeft de verdachte daar zelf andere ideeën over.'Dat vind ik niet nodig.'

Lees ook: Advocaat vandaag koosjer restaurant: 'Hij wilde aandacht vragen voor situatie Palestina'