Start van hoofdcontent

112

NL
V

Syrische restaurantvandaal Saleh A. voorwaardelijk vrij: 'U moet meewerken aan onderzoek'

20 december 2017, 16.24 uur · Aangepast 20 december 2017, 21.07 uur

De verdachte die twee weken geleden de ramen van het koosjere restaurant aan de Amstelveenseweg kapotsloeg, moet zich de komende maanden uitgebreid psychisch laten onderzoeken. Pas als er een oordeel over zijn geestelijke gesteldheid is, kan de verdachte berecht worden, zo vindt de rechtbank.

De in de Syrische hoofdstad Damascus geboren Saleh A. is meer dan bereid om daar aan mee te werken, zo bevestigde hij voordat de zitting voor de eerste keer wordt onderbroken. 'Ik doe alles wat de Nederlandse overheid van mij vraagt', vertaalde de tolk zijn stellige woorden. 

De wens om uitgebreider onderzoek vloeit voort uit gesprekken die A. met de reclassering heeft gehad. Volgens de reclassering zijn die gesprekken noodzakelijk om het risico in te schatten dat A. in herhaling valt. Uit dat onderzoek moet onder meer blijken of A. last heeft van wanen, psychotische belevingen of andere psychische stoornissen. 

Lees ook: Verdachte vernieling joods restaurant 'is een vulkaan die op uitbarsten staat'

De rechtbank licht de beslissing toe: 'U heeft een blanco strafblad en is er niets misgegaan sinds vrijlating. Toch vrezen we voor herhaling. Zodanig dat er voorwaarden opgelegd gaan worden. Op het moment dat u de fout in gaat, zit u vast. U moet bereikbaar blijven' #hacarmel

— Tessa Neijland (@Tessaneijland) December 20, 2017

Vrij met voorwaarden
A. loopt al een tijdje bij een psycholoog, al is dat niet vrijwillig. 'De gemeente heeft me daar naartoe gestuurd', vertelt hij de rechtbank. 'Ik heb uitgelegd dat ik niet gek ben, dat ik niet ziek ben.' De kans op recidive acht hij zelf minimaal. 'Deze zaak is afgelopen.' Hij zweert bovendien op de Koran dat hij 'nooit meer zoiets zal doen'. 

In afwachting van de volgende zitting, over zo'n drie maanden, blijft A. op vrije voeten. Wel verbindt de rechter daar een aantal voorwaarden aan. Zo mag hij geen strafbare feiten begaan, moet hij meewerken aan het onderzoek en mag hij niet in de buurt van restaurant Hacarmel komen. 

Bovendien mag hij zich tot de volgende zitting ook niet laten zien in de buurt van het andere restaurant van de eigenaar, aan de Kastelenstraat. 'Maakt u zich geen zorgen', besluit A. 'Ik ga waar ik wil, maar ik zal daar niet komen.'

Lees ook: Advocaat vandaal joods restaurant: 'Hij wilde aandacht vragen voor situatie Palestina'