Start van hoofdcontent

Stad

nl

Voormalig Amsterdammer begint eigen skeleton-team voor Olympische Spelen

20 december 2017, 18.32 uur

Met je hoofd vooruit honderddertig kilometer per uur een bobsleebaan af. Akwasi Frimpong wil op het onderdeel skeleton naar de Olympische winterspelen in Zuid Korea. De geboren Ghanees kwam als illegaal naar Nederland, woont inmiddels in Amerika, maar kwam voor een clinic naar z'n oude school in Zuidoost waar z'n sportcarrière begon.

'Ik dacht: "Een zwarte man op ijs, dat is niet echt iets voor mij". Maar toen dacht ik aan de Jamaicanen. Als zij het kunnen, kan ik het ook.' En daarom is er na het Jamaican bobsleigh team nu ook de Ghanese skeletonner. 'De adrenalinerush die je krijgt van de wintersport en het skeleton is gewoon heel gaaf', zegt Frimpong.

'Niks voor mij'
Leerlingen op het Bindelmeer College in Zuidoost, zien het in ieder geval nog niet zitten. 'Niks voor mij', zegt één van hen. Akwasi heeft duidelijk nog een wereld te winnen bij de leerlingen. Hij is er oud-leerling, z'n liefde voor sport werd er geboren, en vanmiddag gaf hij er een clinic. 

Zuid-Korea
Hij kwam op z'n achtste als illegaal naar Amsterdam, bobsleede eerst voor Nederland - waar hij het Olympisch team net niet haalde - en wil nu voor z'n geboorteland naar de winterspelen in Zuid-Korea. Zo hoopt hij vooral ook Ghanese jeugd te inspireren. 'Het zou dus mooi zijn dat ik het Ghenese bobslee- en skeletonteam zou beginnen, want het bestaat nog niet. En op die manier de jongeren uit hun comfort zone halen en inspireren om een uitdaging aan te gaan die ze nog nooit zijn aangegaan', zegt Akwasi.

'Ik promoot Amsterdam'
Op 14 januari wordt duidelijk of hij mee mag doen met de Olympische Spelen voor Ghana. Maar ook een beetje voor de stad Amsterdam. 'Ik ben heel Amsterdams en heb heel veel contact met m'n Amsterdammers, dus ik promoot Amsterdam overal waar ik ben.'