Politiek

NL
V

Flink meer subsidie voor duurzaam ondernemen in 2018

21 december 2017, 00.11 uur · Foto: Wikimedia/Mariordo

De gemeente gaat meer geld vrij maken voor verduurzaming in de stad. Het college besloot daarom dinsdag om drie subsidieregelingen uit te breiden en meerdere duurzame projecten te ondersteunen.

De regelingen voor aardgasvrij wonen en schoon rijden zullen worden uitgebreid, omdat deze populair zijn volgens wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho. De subsidieregeling om woningen aardgasvrij te maken wordt uitgebreid. Ook maatschappelijke instellingen krijgen nu dezelfde regeling als huizenbezitters. De uitbreiding gaat in op 1 januari. Het subsidieplafond is 500.000 euro. Over de vergunningen voor het aardgasvrij maken van panden hoeven geen leges te worden betaald.

Elektrische verhuiswagens
Er komen ook kosteloze vergunningen voor verhuizen met elektrische verhuiswagens. Voor deze maatregel komt 400.000 euro vrij. Volgens een schatting van de gemeente wordt hiermee een CO2-reductie van 300 ton per jaar behaald.

Subsidie voor elektrische taxi's
Ook ondernemers die minimaal drie keer per week in de stad rijden mogen hun hand ophouden. Zij maken aanspraak op maximaal 10.500 euro subsidie voor het aanschaffen van een een nieuwe 100 procent elektrische auto. Dat was voorheen 5000 euro. Van het Rijk krijgt de gemeente hiervoor een bedrag van 330.000 euro. Er komt ook 1 miljoen euro bij voor subsidie voor elektrische taxi's. Per taxi is er 5000 euro subsidie aan te vragen.