Rechtbank: ontvoerde Insiya (3) moet onmiddellijk terug naar Nederland

De ontvoerde peuter Insiya (3) moet direct terug naar Nederland. Op een hoger beroep hoeft niet te worden gewacht, besloot de Haagse rechtbank vandaag in een uitspraak.

Lees ook: Rutte sprak met Modi over ontvoering 3-jarige Insiya

Dat schrijft De Telegraaf. 'Ik ben heel erg blij. Natuurlijk moet de beslissing nu nog worden uitgevoerd, maar het is een hele belangrijke uitspraak. Eindelijk heeft de rechter onomstotelijk vastgesteld dat Insiya is ontvoerd, onrechtmatig in India wordt vastgehouden en terug moet', reageert moeder Nadia.

Sharia-rechtspraak
Ook deed de rechter uitspraak over de bevoegdheid van de Nederlandse rechter ten opzichte van de rechtbank in India. De Sharia-rechtspraak waarop de vader van Insiya zich beroept geldt niet.

De uitspraak van de rechter wordt met spoed naar de centrale autoriteit (CA) van het ministerie van Justitie en Veiligheid gezonden. Dit justitieorgaan is verantwoordelijk voor de uitvoering van het vonnis. De moeder van Insiya hoopt dat de  Nederlandse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken snel in actie komen. 

Haar ex-man Shezad Hemani reageerde al meteen op Twitter, hij lijkt zich niks te gaan aantrekken van de beslissing van de rechtbank. 'Jouw advocaten moeten je duidelijk maken dat deze beslissing niets betekent in mijn land', bijt hij Rashid toe. 'Jij bent een voortvluchtige in India en schuldig aan het kidnappen van Insiya.' 

Lees ook: Moeder ontvoerde Insiya kreeg eisenpakket van ex: 'Ernstige afpersing

Insiya werd zo'n vijftien maanden geleden, op 29 september 2016, uit de woning van haar oma in de Watergraafsmeer ontvoerd. Insiya werd daarna het land uit gesmokkeld en woont sindsdien bij haar vader in India. Vermoed wordt dat hij opdracht gegeven heeft voor de ontvoering van zijn kind.