Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Ouders kunnen kind niet meer naar voorschool sturen'

8 januari 2018, 22.13 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

Sinds 1 januari moeten ouders betalen voor de voorschool van hun kind. De SP is bang dat ouders met een laag inkomen de kosten zelf niet kunnen betalen, waardoor kinderen die er 'juist het meest gebaat bij zijn' niet meer in staat zijn om naar een voorschool te gaan.

Volgens SP-raadslid Erik Flentge heeft zijn partij 'al meerdere signalen heeft opgevangen' dat ouders hun kinderen niet meer naar de voorschool kunnen sturen, zo stelt hij in een brief aan het bestuur. Vooral kinderen uit 'sociaaleconomisch zwakkere gezinnen' zouden hiervan het slachtoffer zijn. 

Sinds het gratis aanbod van voorscholen is afgeschaft moeten ouders een inkomensafhankelijke eigen bijdrage betalen. Pas als ze hieraan kunnen voldoen, mogen hun kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar gebruik maken van de voorschool. Op deze school worden ze zo'n 15 uur per week voorbereid op de basisschool. 

Lees ook: Steeds meer kinderen krijgen peuteronderwijs

Toegankelijk
Afgelopen jaren werd er juist veel gedaan om de voorschool voor iedereen toegankelijk te maken. Grote steden als Amsterdam kregen subsidie om het peuteronderwijs te verbeteren, met als doel om het risico op een leerachterstand te verkleinen.

De inspectie concludeerde vorig jaar dat de kwaliteit van de scholen dankzij de stimulans aanzienlijk was gestegen. Steeds meer peuters bezochten dan ook de voorschool. 

Lees ook: Alle Amsterdamse peuters naar voorschool

Dat ging niet alleen om peuters met een leerachterstand: sinds 2016 is de voorschool in Amsterdam voor alle peuters toegankelijk. Wethouder Simone Kukenheim zei destijds dat de regeling voor 'gelijke kansen voor Amsterdamse kinderen' moest zorgen. 

Onrust
Flentge is bang dat de nieuwe regelgeving voor 'onrust in de stad' gaat zorgen en vraagt het stadsbestuur daarom wat er gedaan kan worden om kinderen nu geen achterstanden op gaan lossen. 

Op 31 januari is er een open dag van de voorscholen, waarbij ouders om meer informatie kunnen vragen. Voor kinderen tussen 0 en 2,5 jaar verandert er voorlopig niets, zo is te lezen op de website van de gemeente. Bovendien wordt er voor ouders wiens kinderen voor februari 2017 al naar de voorschool gingen, een overgangsregeling getroffen.