Start van hoofdcontent

Stad

nl

Woningprijzen blijven stijgen; huis in de stad kost nu ruim 4 ton

11 januari 2018, 10.59 uur

Er waren voorspellingen dat 2017 voor een kentering op de Amsterdamse huizenmarkt zou zorgen, maar uit vandaag gepresenteerde cijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt dat de huizenprijzen alleen maar verder gestegen zijn.

Eind 2017 lag de gemiddelde prijs voor een woning in de stad op 409.000 euro en dat is 13,5 procent meer dan een jaar geleden. In de laatste drie maanden van het jaar lijkt er een eindsprintje gemaakt te zijn. De prijzen stegen in het laatste kwartaal met maar liefst 6,8 procent.

Mogelijk houdt dat verband met de veranderende hypotheekregels, al zijn stijgende verkopen in de laatste maanden van het jaar niet ongebruikelijk. In 2017 konden huizenkopers 101 procent van de waarde van hun huis meefinancieren in hun hypotheek, nu is dat bedrag maximaal 100 procent. Duidelijk is wel dat de groei is afgezwakt, want in 2016 stegen de prijzen nog met 23,2 procent.

Lees ook: Economische modellen kunnen huizengekte niet verklaren

Minder dan de vraagprijs
Ondanks de verder stijgende prijzen zijn er wel lichte tekenen van verandering zichtbaar, zo zegt ook Sven Heinen van de MVA. Er komen minder mensen af op kijkdagen bij te verkopen huizen. 'Dat verschil is echt aanzienlijk, al geldt het met name voor woningen in de duurdere sector.' De interesse in goedkopere woningen blijft onverminderd hoog.

Lees ook: Bijna 80% woningen boven of voor vraagprijs verkocht

In totaal werden er in 2017 8.831 woningen verkocht in de stad en dat zijn er flink minder dan de 10.729 van 2016. Om de cijferreeks helemaal compleet te maken: een vierkant metertje Amsterdams  koophuis kost nu 4.824 euro.

Lees ook: Studentenzoldertje (23m2) voor 200.000 euro? Binnen drie dagen verkocht!

Voor het komend jaar hoopt Heinen dat de prijsstijging nog verder zal afnemen. Maar of de markt zich echt gaat stabiliseren in Amsterdam, dat is nog maar de vraag.