Politie onderzoekt melding van discriminatie door buschauffeur GVB

Een 14-jarig meisje zou vanwege haar Marokkaanse uiterlijk niet welkom zijn geweest in een bus van het GVB. Dat schrijft haar moeder op Facebook. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Het meisje stond afgelopen november in Noord op bus 38 te wachten. Toen deze arriveerde zou de buschauffeur hebben gezegd dat hij de passagier en een leeftijdsgenootje niet mee wilde nemen. Als reden gaf hij volgens de moeder van het meisje dat hij 'liever niet dat soort mensen in zijn bus had'.

Aicha, de moeder, vertelt haar verhaal vandaag in De Telegraaf. Pas toen een vrouwelijke passagier bezwaar maakte tegen de gang van zaken, zou de buschauffeur toch besloten hebben om de meisjes mee te nemen. 's Avonds hoorde Aicha wat haar dochter had meegemaakt. 'Ik heb direct een klacht ingediend bij het GVB en aangifte gedaan bij de politie', zegt ze in de krant.

Onderzoek
Maar twee maanden later heeft het GVB nog steeds geen antwoord gegeven aan Aicha, schrijft De Telegraaf. Aan de krant laat het vervoersbedrijf weten geschrokken te zijn van de zaak. 'We zijn bekend met deze melding en geschrokken van dit verhaal. Iedereen is bij ons welkom. Niemand mag op grond van zijn uiterlijk geweigerd worden', zegt een woordvoerder.

Het GVB zegt ook intern onderzoek gedaan te hebben naar het incident. Zo zijn er vier buschauffeurs gesproken die rond dat tijdstip dienst hadden. Maar het bedrijf heeft niks kunnen ontdekken. De politie laat weten de zaak eveneens te onderzoeken.

Aicha is inmiddels via Facebook zelf op zoek naar getuigen. Ze hoopt zo ook de vrouw te vinden die het opnam voor haar dochtertje. 'Ik wil haar bedanken', zegt ze.