Start van hoofdcontent

Stad

nl

J.P. Coenschool verandert naam vanwege koloniaal verleden

16 januari 2018, 14.26 uur · Aangepast 16 januari 2018, 22.19 uur

De J.P. Coenschool in de Indische Buurt krijgt een nieuwe naam. Ouders en leraren willen zich distantiëren van Jan Pieterszoon Coen (1587-1629).

Directrice Sylvie van den Akker zegt tegen Napnieuws.nl dat de naam 'absoluut niet meer' bij de school past. De laatste tijd was er steeds meer kritiek op de naam. Eerst van ouders en vervolgens ook van leerkrachten. Jan Pieterszoon Coen wordt gezien als de man die namens de VOC Indonesië onderwierp als Nederlandse kolonie. Daarbij zijn duizenden oorspronkelijke bewoners vermoord.

Lees ook: Protest op Museumplein: 'Gouden Koets is racisme en moet naar museum'

Na soortgelijke discussies in de Verenigde Staten is er de afgelopen tijd ook in Nederland kritiek op standbeelden en straatnamen die koloniale helden vereren. Zo opperde de politieke partij DENK om ook de Coentunnel een nieuwe naam te geven.

Borstklopperij
Historicus Jur van Goor schreef een biografie over Coen en lijkt het oneens met de naamswijziging van de basisschool in Oost. 'Het is niet alleen een schurk. Zonder Coen had het Indonesië van nu niet bestaan', zegt hij tegen Napnieuws.nl. 'Scholen kunnen volgens mij beter goede geschiedenislessen geven, dan hun naam veranderen om zichzelf vervolgens op de borst te kloppen.'

Lees ook: Dubbel protest bij première Michiel de Ruyter

Maar directrice Van den Akker laat weten dat het hele team achter een naamswijziging staat. Ouders mogen via een enquête meedenken over een nieuwe naam. 'Moet het woord Coen er bijvoorbeeld nog in voorkomen, of willen we iets heel anders? Daar zijn we nu naar aan het kijken', zegt Van den Akker. Na de zomer hoopt ze dat de school een 'frisse start' maakt onder een nieuwe naam.