Code rood ingetrokken; tramverkeer komt weer op gang

Er raasde vandaag een storm over de stad. Windsnelheden liepen op tot 100 kilometer per uur. Tientallen bomen werden uit de grond gerukt en auto's en woningen raakten beschadigd. Wat de totale schade is, is niet bekend. We hielden updates bij gedurende de dag.

Update 14.22 uur:
GVB meldt dat alle tramlijnen weer worden opgestart. Er zijn nog wel wat omleidingen. Zo rijdt tram 2 ingekort tot Hoofddorpplein. Bussen rijden allemaal, maar mogelijk met vertraging. De metro rijdt ook, maar is nog wel ontregeld.

Update 13.19 uur:
We spraken UVA-studenten die locatie Science Park moesten verlaten omdat het dak er af was gewaaid. 'Ik kwam net aan, ik moest werkcollege geven. Maar toen ging het dak er ineens af. En tsja, nu is het werkcollege helaas afgelast. En nu ga ik weer naar huis.'

Update 12.50 uur:
Artis meldt dat de dierentuin weer open is. 

Update 12.02 uur:
Studenten van de HvA mogen de Amstelcampus niet verlaten. Er is stormschade aan de panden op de waardoor het buiten niet veilig is.

Update 11.50 uur:
Aan de Hoofdweg is een stuk dak naar beneden gekomen.

Update 11.46 uur:
Schiphol verwacht dat het vliegverkeer rond 12.00 uur langzaam weer op gang komt. 

Update 11.32 uur:
Het gebouw van basisschool Samenspel aan de Kantershof in Zuidoost is zonder dak. De school is ontruimd en de leerlingen kunnen opgehaald worden.

Update 11.28 uur:
Een grote pijp is op de Hobbemakade naar beneden gekomen. Voetganger op weg naar de Hema werd op een haar na geraakt, zegt een getuige.

Update 11.21 uur:
Schiphol legt nagenoeg al het vliegverkeer stil. Het is onbekend wanneer het vliegverkeer weer wordt opgestart.

Update 11.16 uur:
Het dak van deze garage in Amstelveen werd als een blikje opengetrokken.

Update 11.05 uur:
Vlucht KL736 vanuit Curaçao had de landing al ingezet maar heeft deze moeten afbreken. Het toestel vliegt inmiddels geland in Kopenhagen. 

Update 11.01 uur:
Deze hagelnieuwe Volvo bij het Okura Hotel verloor het van een omgevallen boom.

Update 11.00 uur:
Alle treinverkeer in Nederland is stilgelegd vanwege bomen en andere voorwerpen op het spoor. In een bericht op de website laat de NS weten de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Zodra het kan wordt het treinverkeer weer opgestart. 

Update 10.57 uur:

Update 10.52 uur:
Bij Motel One aan de Europaboulevard in Zuid zijn gevelplaten los gewaaid.

Update 10.48 uur:
We kregen foto's binnen van het dak van UVA Science Park dat het dak is weggewaaid. Het gebouw is volledig ontruimd. Er zijn geen gewonden, meldt de brandweer.

Update 10.44 uur:
Het Vondelpark is volledig afgesloten.

Update 10.38 uur:
GVB meldt dat alle trams terug gaan naar de remise. Er rijden geen trams meer in de stad. Ook is er bij het Tropenmuseum een boom op de bovenleiding gevallen.

Update 10.37 uur:
Het Science Park van de UvA wordt op dit moment ontruimd. Er komt een deel van het dak naar beneden.

Update 10.34 uur:
Basisschool Samenspel in Zuidoost is ontruimd. Door de storm is een deel van het dak los komen te zitten.

Update 10.31 uur:
De hoek Parnassusweg/Stadionkade is afgesloten, daar dreigen glazen platen van een gebouw in aanbouw af te waaien. Het naastgelegen kantoor wordt mogelijk ook ontruimd.

Update 10.27 uur:
Station Van der Madeweg is tot nader orde gesloten, meldt GVB. Reizigers kunnen niet meer op- of uitstappen. Er zijn daar platen los gewaaid. Er zijn servicemedewerkers onderweg.


Update 10.13 uur:

Op het Leidseplein is een deel van een dak van een gebouw gewaaid. Dat gebeurde naast de blues-club Bourbon Street.

Update 10.07 uur:
De Universiteit van Amsterdam roept studenten op om binnen te blijven. Studenten die nog thuis zijn worden opgeroepen om niet naar de uni te komen. 
Artis tweet dat de dierentuin gesloten is vanwege de storm. 

Update 9.52 uur: 
De politie roept op om enkel 112 te bellen bij zeer dringende of levensbedreigende situaties. 

Update 9.43 uur:
Inmiddels heeft Schiphol 260 vluchten geannuleerd. Het gaat om vluchten van en naar Europese bestemmingen. Vertragingen kunnen oplopen tot dertig minuten. De rest van de dag zal het vluchtschema ontregeld zijn.

Update 9.25 uur:
Het KNMI heeft code rood afgegeven voor zeer zware windstoten. Er wordt geadviseerd om niet meer de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is. 

Update 9.12 uur:
Bij het West Side Inn Hotel aan de Voorburgstraat is een steiger omgewaaid. Volgens getuigen kwam de steiger op een slachtoffer terecht en is die naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe het slachtoffer er aan toe is, is niet bekend.

Update 8.05 uur: 
Door een omgevallen aanhanger van een vrachtwagen is de A9 richting Alkmaar bij knooppunt Badhoevedorp helemaal dicht. De Verkeersinformatiedienst adviseert verkeer vanuit Alkmaar bij knooppunt Raasdorp om te rijden via Amsterdam. Verkeer richting Schiphol kan via de borden Rotterdam volgen.

Update 7.00 uur:
Op sommige trajecten van en naar de stad laat de NS in plaats van elke tien minuten, elk halfuur een trein rijden. Zo kan er snel gehandeld worden als er bijvoorbeeld een boom op het spoor valt. Vanwege de zeer zware windstoten zijn er op Schiphol 220 vluchten geschrapt.

Heeft u foto's of video's van (gevolgen van) de storm? Stuur ze naar ons via Whatsapp op 0651190938 of mail ze naar info@at5.nl.