Start van hoofdcontent

Stad

nl

Clubeigenaren hekelen sluitingsbeleid gemeente: 'Criminelen gaan dan wel ergens anders uit'

23 januari 2018, 20.13 uur · Aangepast 23 januari 2018, 21.05 uur

Criminelen misbruiken het sluitingsbeleid van de gemeente, zo stellen diverse clubeigenaren. Volgens Marcel Norbart van Club Abe zijn de mensen die handgranaten neerleggen, eerder geweigerd door portiers bij de clubs. 'Na een sluiting gaan zij wel weer ergens anders uit en vallen ze daar beveiligers lastig.'

Club ABE werd vorig jaar gesloten nadat er een handgranaat werd gevonden. Allon Kijl, mede-eigenaar, zei destijds al dat de daders waarschijnlijk 'hufters zijn die het deurbeleid niet accepteren'. 

Lees ook: Eigenaar ABE over sluiting: 'Er zijn hufters die deurbeleid niet accepteren'

De club moest na het incident maar liefst drie maanden sluiten. Oneerlijk, zo vindt eigenaar Marcel Norbart. 'Ze maken ons tot dader terwijl wij slachtoffer zijn.' Volgens hem heeft de sluiting ruim 250.000 euro gekost, onder meer vanwege de huur en andere doorlopende kosten. 

Bovendien verwacht hij dat de sluiting weinig uit zal maken. Nu gaan de daders volgens hem wel naar de concurrent. Norbart hoort van beveiligers vaker dat ze bedreigd worden met teksten als 'ik schiet je dood' of 'ik zorg dat je moet sluiten'.

'Criminelen geven al hun geld uit'
Maar de gemeente ziet wel een rol voor dergelijke clubs en zegt 'een broertje dood te hebben aan hun beleid'. Bij de clubs zouden criminelen 'zomaar al hun geld uit kunnen geven'. 

Lees ook: Heropende ABE wil via rechters vip-tafels terug

Norbart herkent dat niet. 'Ook toen we de vip-tafels nog hadden werden er geen duizenden euro's uitgegeven.' De tafels zijn inmiddels uit ABE verwijderd. Ook kunnen gasten niet meer met cash betalen. 

Liquidatie-doelwit
Maar de mogelijkheden zijn ook niet oneindig, zo stelt de ABE-eigenaar. Volgens hem heeft de gemeente zelf ook een verantwoordelijkheid. 'We kunnen niet zomaar iemand weigeren. De gemeente is daar zelf ook streng op en gaat soms undercover om op discriminatie te wijzen.'

Dat er wel eens een liquidatie-doelwit de club binnen is gelopen, konden ze bij ABE volgens hem dan ook niet weten.'Hij staat gewoon keurig gekleed voor de deur. Dan kunnen we hem toch niet weigeren?'

Risicowedstrijden
Norbart vindt het vooral gek dat 'zo iemand rond kan lopen' en hoopt dat de gemeente zelf meer gaat doen. 'Ze moeten een beleid uitvoeren zoals tijdens de risicowedstrijden in de Arena. Meer politie, zeker tijdens uitgaan wat tegenwoordig 24/7 doorgaat.'

Lees ook: Club ABE vrijwillig week dicht na vondst granaat: 'We zijn in totale shock'

Ondertussen zwelt de kritiek op het sluitingsbeleid aan. Ook Koninklijke Horeca Nederland ontvangt signalen dat er misbruik van wordt gemaakt. De branchevereniging wil nu zo snel mogelijk in gesprek met waarnemend burgemeester Van Aartsen.

Inter Visual Studio/Lorenzo Derksen