Start van hoofdcontent

Stad

nl

Horeca 2,5 jaar slecht bereikbaar door afgesloten brug

24 januari 2018, 09.53 uur · Aangepast 24 januari 2018, 21.40 uur · Foto: Google Streetview

De Oosterdoksdraaibrug gaat voor maximaal 2,5 jaar dicht. En dat betekent dat er gedurende die tijd geen directe verbinding is tussen het Oosterdok en populaire horeca als Hannekes Boom en Mediamatic. Ook de Klimmuur is gedurende die tijd nagenoeg onbereikbaar.

Tegen De Telegraaf spreekt de bewonersgroep Eilandenoverleg van een 2,5 jaar lang 'isolement'. De brug moet worden afgesloten om een gigantisch kantoor uit de grond te stampen. Er wordt daar namelijk een ondergrondse garage bij gebouwd. Die garage loopt onder de weg door tot aan de waterkant.

De omwonenden willen nu dat de brug, of desnoods een noodvoorziening, open blijft. Als dat niet mogelijk is, moet er zo snel mogelijk een brug komen tussen de Nemo pier en het Marineterrein. Die brug is al in de plannen opgenomen. 'De langdurige afsluiting van de Oosterdoksdraaibrug zal geen impuls geven aan de beoogde organische toename van het gebruik van het Marineterrein, waar Defensie in de loop van dit jaar jaar geheel gaat verdwijnen', zegt de voorzitter van Eilandenoverleg tegen de krant.

Bereikbaarheid horeca
Ook lokale horeca maken zich zorgen over de bereikbaarheid. Eigenaar Pim Evers van Hannekes Boom vertelt aan AT5 dat zijn zaak de eerste dag na de afsluiting leeg was. Op de tweede dag wisten bezoekers zijn café beter te vinden; toen was het half gevuld. Ook Willem Velthoven van Mediamatic is bang dat passanten zijn restaurant niet weten te vinden. 

Restaurant Scheepskameel, dat op het Marineterrein ligt, heeft minder last van de afgesloten Oosterdoksdraaibrug. 'De alternatieve route heeft wel wat negatieve gevolgen, maar het is te doen', vertelt Tijs Jeurissen. 'Wij zijn ook niet afhankelijk van passanten, onze gasten reserveren altijd voordat ze hier komen eten'

De bouw van het kantoor voor Booking.com is intussen gestart. Er komen ook 42 appartementen bij. Volgens De Telegraaf onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om een brug tussen Nemo en het Marineterrein versneld aan te leggen.