Leeuwen prijken na decennia weer op Amstel Hotel

De leeuwen die ooit op het Amstel Hotel prijkten, zijn terug. Althans, replica's daarvan. Op mysterieuze wijze zijn de stenen beelden in de Tweede Wereldoorlog verdwenen. Nu het hotel afgelopen jaar een grote restauratie onderging, was het moment daar om ze terug te laten keren.

Omstreeks 10.00 werden de levensgrote beelden de lucht in gehesen. Acht terracotta leeuwen zijn weer op de hoeken van het hotel geplaatst. 'Dit voelt echt als de kers op de taart. Heel bijzonder en heel emotioneel eigenlijk. Kijk nou hoe mooi ze eruit zien', zegt general manager Anita Bos.

Waarom de beelden ooit zijn verdwenen, is nooit helemaal duidelijk geweest. Op foto's uit de jaren '30 zijn de leeuwen te zien. Maar maar op foto's uit de jaren '50 is het hotel te zien zonder leeuwen. Architect Ronald van Wateren denkt dat de beelden zijn vernieuwd, zo vertelde hij donderdagochtend tegen Radio 1.

'We weten niet precies wat er gebeurd is. We weten ook geen datum of jaartal waarin ze verdwenen zijn. Helaas is het nog steeds een leeuwenmysterie', aldus Bos. 'Niemand heeft ons de gouden tip kunnen geven.'

Het Amstel Hotel is één van de oudste en meest prestigieuze hotels van Amsterdam. Het opende de deuren op 16 juli 1867.

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie