Stad

NL
V

Strengere regels voor toeristische rondleidingen op de Wallen

31 januari 2018, 13.28 uur

De gemeente heeft nieuwe regels gepresenteerd om de overlast van rondleidingen op de Wallen tegen te gaan. Wie deze toch overtreedt, riskeert flinke boetes.

Bewoners van de Wallen klagen al jaren over een onleefbare situatie door de enorme drukte in het gebied. Er was al een convenant om de overlast door rondleidingen te bestrijden, maar die bleek te vrijblijvend. Nu komt de gemeente met veel strengere regels, die vanaf april zullen gelden.

Lees ook: Gemeente werkt achter de schermen aan vergunningstelsel voor touroperators Wallen

Als een gids een rondleiding aan vijf of meer mensen wil geven, heeft hij of zij een ontheffing nodig. Dat geldt ook voor tours met bijvoorbeeld een fiets of segway. Het maximum aantal deelnemers van een rondleiding is vastgesteld op twintig.

Lawaai verboden
'Amsterdam zet extra handhaving in om te controleren of gidsen zich aan de nieuwe regels houden', laat wethouder Udo Kock (Economie) weten. 'Een boete is 190 euro voor een gids die illegaal tours aanbiedt en 950 euro als hij of zij dat in opdracht van een bedrijf doet. Daarnaast trekken we bij drie overtredingen de ontheffing in.' Na elf uur 's avonds zijn rondleidingen sowieso verboden.

Lees ook: Hosts van beveiligingsbedrijf gaan Wallen-bezoekers wijzen op 'gewenst gedrag'

Volgens Kock passeren per week zo'n 31.000 deelnemers van een tour het Oudekerksplein. De rondleidingen namen de afgelopen jaren enorm toe. Kock wil ook dat de toeristen zich gedragen. Ze mogen niet stilstaan op drukke plekken, moeten respect tonen voor de sekswerkers en lawaai is verboden. De wethouder onderzoekt bovendien of er een belasting voor dit soort tours ingevoerd kan worden.