Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdammers lopen opnieuw rondje om de Stopera voor schonere lucht

11 februari 2018, 22.41 uur · Aangepast 12 februari 2018, 11.36 uur

Een groep Amsterdammers zal op valentijnsdag voor de derde keer aandacht vragen voor schonere lucht in de stad door een rondje te lopen om de Stopera. De wandeling zal wederom plaatsvinden tijdens een raadsvergadering.

De organisatie, Schone Lucht en Ruimte, vindt het onvoorstelbaar dat er een rechter moet worden ingeschakeld om de gemeente te laten voldoen aan de zogenoemde WHO-norm. Deze adviesnorm is opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Hoger beroep
Op veel plekken in de stad is de luchtkwaliteit onder de norm van de Europese Unie. Deze norm is minder streng dan de adviesnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie. De Stadhouderskade, Weesperstraat, Amsteldijk, Foeliestraat en de Prins Hendrikkade zijn het meest vervuild.

Lees ook: Milieudefensie laat Amsterdammers de luchtkwaliteit controleren

Vorig jaar startte Milieudefensie een rechtszaak tegen de staat omdat die in hun ogen te weinig doet aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Milieudefensie verloor deze zaak maar maakte eerder dit jaar bekend in hoger beroep te gaan. 

De vorige rondjes om de Stopera vonden plaats op 20 december en 24 januari en volgens de organisatie zal dit niet de laatste zijn. De groep zal doorgaan tot dat er verandering plaatsvind.