Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Homomonument krijgt beschermde status als gemeentelijk monument

14 februari 2018, 16.50 uur · Aangepast 14 februari 2018, 17.55 uur

Het Homomonument aan de Westermarkt krijgt de status van gemeentelijk monument. Dit houdt in dat het monument een officiële beschermde status heeft.

Stichting Homomonument deed vorig jaar zelf een aanvraag om het gedenkteken aan te wijzen als gemeentelijk monument. Stadsdeel Centrum heeft daar nu positief op gereageerd. Volgens de gemeente heeft het Homomonument een hoge cultuurhistorische waarde, omdat dit het eerste gedenkteken is voor de lhbt-gemeenschap in Nederland. Daarnaast staat het symbool voor Amsterdam, waar iedereen zichzelf kan zijn.

Gemeentelijke monumenten zijn vaak historische gebouwen. De status garandeert dat een monument er altijd moet blijven. 'Dankzij de beschermde status kunnen we deze plek ook beschermen als monument voor de toekomst en plek waar we kunnen blijven herdenken en strijden voor gelijke rechten', zegt stadsdeelbestuurder Jeanine van Pinxteren.

Het driehoekige monument aan de Westermarkt wordt gebruikt voor diverse bijeenkomsten, zoals herdenkingen, vieringen en demonstraties. Het gedenkteken is ontworpen door kunstenaar Karin Daan.