Stad

NL
V

Extreme parkeerkosten om ziek kind te bezoeken: 'Ik was 800 euro kwijt'

18 februari 2018, 18.59 uur · Aangepast 19 februari 2018, 12.50 uur

Amsterdamse ziekenhuizen lijken aan kop te gaan als het gaat om parkeergelden. Ouders moeten honderden euro's in de parkeerautomaat gooien om hun zieke kinderen op te kunnen zoeken. 'Dit ben je in de binnenstad nog niet eens kwijt.'

Bij het OLVG is parkeren het duurste. Daar moeten bezoekers maar liefst 4 euro per uur betalen. Maar ook bij de andere ziekenhuizen lopen de kosten al snel hoog op. 

Het probleem is bekend en er wordt al langer over gepraat. Maar Stichting Prematurendag wil nu echt een keer actie zien. 'Iedereen is het met ons eens maar niemand pakt zijn verantwoordelijkheid', aldus Sander Jonker. Hij is zelf '800 kwijt geraakt, alleen al aan parkeerkosten'. Jonker heeft samen met een aantal andere organisaties een petitie opgezet, die al ruim 1800 keer is ondertekend.  

Schrikken van het tarief
Volgens Jonker zijn ouders nou eenmaal niet bezig met de gemaakte parkeerkosten als ze een ernstig ziek kind hebben. 'Je hoopt elke dag vooral maar dat 'ie er nog is'. Pas later komen ze erachter dat ze een heleboel kosten hebben gemaakt. 

Dat beaamt de familie Walkotte uit Heerhugowaard.  'Je schrikt daarna. Je gaat niet van tevoren kijken naar het tarief, daar ben je niet mee bezig.' Hun dochter werd te vroeg geboren, waardoor zij vaak naar het VU moeten. 

Meer dan 600 euro
Ook het zoontje van Sandhya Sukhray uit Noord werd veel te vroeg geboren, waardoor zij zes weken lang elke dag naar het ziekenhuis moest. Ze moest daardoor meer dan 600 euro aan parkeergeld betalen. 

'We vragen er niet om dat onze kinderen zo vroeg worden geboren. Het is heel erg vervelend om je kind achter te laten in het ziekenhuis, dus je bent verplicht om naar huis te gaan en weer terug te komen.'