Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Eén op zeven huurders vertrok in 2017 van Java-eiland'

20 februari 2018, 00.06 uur · Aangepast 20 februari 2018, 16.45 uur · Foto: Google Streetview

De huurdersvereniging Java-eiland JR Java luidt de noodklok bij de gemeente. In 2017 zou één op de zeven huurders er zijn vertrokken, met als voornaamste reden de hoge huurprijzen.

De huurprijzen voor het middensegment zijn volgens onderzoek van Huurdersvereniging JR Java van omgerekend 604 euro in 1998 naar nu gemiddeld 1430 euro gestegen. Volgens Wisso Wissing van de vereniging wonen veel mensen al tientallen jaren op het Java-eiland, maar zien ze zich inmiddels genoodzaakt om een ander huis te zoeken.

Lees ook: Huursite Pararius: Plafond huurprijzen Amsterdam lijkt bereikt

Wissing stelt dat er een paar jaar geleden maar enkele tientallen huurders vertrokken van het eiland. Uit onderzoek uit 2016 blijkt dat 92 procent van de huurders op het Java-eiland moeite heeft met het betalen van de huur. 56 procent van de huurders gaf aan binnen een periode van twee jaar te willen verhuizen. 

Stabielere prijzen
Wissing vraagt de gemeente om de woningen op het Java-eiland terug te brengen naar de middenhuur. Ook wil hij dat de gemeente afspraken maakt met institutionele beleggers om ervoor te zorgen dat de huur in de toekomst stabieler blijft.