Stad

Ficq accepteert besluit OM over tabaksindustrie niet: 'We gaan door'

22 februari 2018, 13.12 uur · Aangepast 22 februari 2018, 15.15 uur

KWF Kankerbestrijding
KWF Kankerbestrijding

Advocate Bénédicte Ficq gaat in verweer tegen het Openbaar Ministerie die besloot de tabaksindustrie niet te vervolgen. Ficq had de industrie, namens longkankerpatiënt Anne Marie van Veen, voor de rechter gesleept. Verpleegkundigen, huisartsen, kinderartsen en ziekenhuizen sloten zich aan bij de aangifte.

Voglens Ficq worden sigaretten dusdanig ontworpen dat ze al snel verslavend zijn en dat ook blijven. Volgens haar zijn vooral pubers het slachtoffer - bij wie een rookverslaving in veel gevallen al begint. Omdat de tabaksindustrie de sigaretten volgens haar willens en wetens zo verslavend en dodelijk produceren, is deze industrie ook aansprakelijk. 

Lees ook: OM gaat tabaksindustrie niet vervolgen

Maar volgens het OM is het nog altijd de eigen keuze van de consument zelf om te beginnen met roken en zien ze geen mogelijkheid voor een kansrijke vervolging. Daarom wordt er geen strafzaak begonnen tegen de producenten van de sigaretten. Het OM stelt dat roken weliswaar dodelijk is en dat het ontwerp van de sigaret daar aan bijdraagt, maar de producenten blijven binnen de strikte regels die gelden voor het produceren van sigaretten. Daarom maakt een strafzaak weinig kans.

Lees ook: Antoni van Leeuwenhoek doet als eerste ziekenhuis aangifte tegen tabaksindustrie

Maar daar wringt de schoen volgens Ficq. 'Als je een product aanbied dat op voorhand niet gemeten kan worden omdat het gemanipuleerd is, dan kun je nooit zeggen dat je nooit zeggen dat je je aan de wet hebt gehouden', zei ze tijdens een persconferentie. 

Ficq dient haar klacht nu bij het Hof in Den Haag die zich over de beslissing gaat buigen. Volgens de advocate kan het nu, door de complexiteit van de zaak, nog een jaar duren voor er een nieuwe uitspraak ligt. Maar, zegt ze, 'wij gaan gewoon door.'