Politiek

NL
V

PvdA wil nieuwe straten naar migranten vernoemen

4 maart 2018, 16.51 uur · Aangepast 5 maart 2018, 03.00 uur

De PvdA wil dat de 'gedeelde geschiedenis en diversiteit' van de stad beter terug te zien is in de straatnamen.

Er is op dit moment een adviescommissie voor de namen van straten. Die hanteert een aantal criteria, zoals dat namen het liefst moeten eindigen op -straat, -laan, of -plein, dat vernoeming naar personen pas mag nadat zij vijf jaar geleden zijn overleden en dat namen goed uitspreekbaar zijn. 

Afspiegeling
Raadslid Sofyan Mbarki pleit er met een initiatiefvoorstel voor dat de 'Gouden Regels' van deze commissie worden aangepast. Hij wil dat er 'bij naamgeving rekening wordt gehouden met een betere afspiegeling van de diversiteit van Amsterdam'.

Mbarki wil ook dat het Meertens Instituut, een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur, de al bestaande straatnamen in kaart brengt. Het Meertens Instituut moet daarna aanbevelingen doen 'voor mogelijkheden om te komen tot een representatievere afspiegeling van de Amsterdamse diversiteit in de openbare ruimte'.

Bijgedragen
Als het aan de PvdA ligt, worden straten van toekomstige nieuwbouwwijken vernoemd naar 'Amsterdamse migranten die aan de stad hebben bijgedragen'. Straatnamen die te maken hebben met 'recente en eerdere (arbeids)migratiestromen naar onze stad' zijn voor de partij ook een optie.  

Het voorstel gaat alleen over de nieuwe straatnamen. Mbarki wil de huidige straatnamen niet aanpassen.