Amsterdam Europees koploper xtc-resten in rioolwater

0
Whatsapp

Stad

Amsterdam Europees koploper xtc-resten in rioolwater

7 maart 2018, 10.21 uur · Aangepast 7 maart 2018, 20.18 uur

In het rioolwater van Amsterdam zitten verreweg de meeste xtc-resten van Europa. Dat blijkt uit onderzoek naar het rioolwater in 56 Europese steden en negentien landen uitgevoerd door het European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addiction.

Nederland, België, Spanje en het Verenigd Koninkrijk scoren ook hoog als het gaat om resten van cocaïne. Amsterdam scoort in vergelijking tot andere Nederlandse steden ook daarin het hoogst, blijkt uit onderzoek van hoogleraar Pim de Voogt van het instituut KWR.

De Voogt doet sinds 2011 jaarlijks onderzoek naar drugsresten in het rioolwater van Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Ook onderzocht hij incidenteel de riolering van twintig gemeenten. Uit zijn onderzoek blijkt Amsterdam niet alleen de koploper te zijn wat cocaïne betreft, ook nemen de vrachten Methamfetamine (meth) toe. In tegenstelling tot Utrecht en Eindhoven, waar deze drug de afgelopen jaar maar twee keer werd aangetroffen.

Lees ook: Meer drugs in Amsterdams rioolwater

De hoeveelheid xtc-resten in Amsterdams rioolwater is wederom gestegen. Dit komt mogelijk door een toename van het gehalte MDMA per pil, maar wellicht ook door dumpingen die in het riool worden gedaan.

Lees ook: Veel cocaïne in Amsterdams rioolwater

Maar niet alle drugs kennen de grootste populariteit in de hoofdstad. Gemiddeld laten de kleinere gemeenten in Nederland een hogere vracht zien van Amfetamine (speed) dan Amsterdam.

Whatsapp